Premier Rutte: We hebben allemaal een geel hesje aan

VIDEO,,Elke Nederlander heeft in zekere mate een geel hesje aan, we hebben allemaal onze zorgen. Maar we leven ook in een land waarin we een hoop dingen aan kunnen pakken.’’ Dat zei premier Mark Rutte vanmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie over de protestbeweging die begon in Frankrijk, maar inmiddels ook ons land heeft bereikt. 

Quote

Er zijn groepen die het moment misbruiken om vreselijk geweld toe te passen. Dat is onaccepta­bel

Premier Rutte

De bewindsman toonde zich tot op zekere hoogte begripvol over de acties. ,,Het is een duidelijke uiting van zorgen, bijvoorbeeld over hoe we omgaan met migratie en klimaatverandering. Het zijn zorgen die iedereen heeft: ‘Hoe zit het met mijn inkomen', ‘Ga ik iets merken nu het economisch beter gaat?’ De politiek moet daar een zo'n goed mogelijk antwoord op geven’’, aldus Rutte. ,,Dat lukt niet altijd’’, erkent hij. 

Rutte maakt een duidelijk onderscheid tussen de twee kampen in Frankrijk, waar de protesten het hevigst zijn. ,,Aan de ene kant heb je mensen die oprecht het gesprek zoeken met de Franse regering, maar er zijn ook kleine groepen aan de uiteinden die het moment misbruiken om vreselijk geweld toe te passen. Dat is onacceptabel. De grote discussie, daar is waar je als overheid op probeert te richten.’’ Hij benadrukt dat praten over dit soort zaken hoort bij democratie. 

Acties

Rutte verwacht niet dat de protesten in Nederland net zo gewelddadig worden als in Frankrijk. Zulke ‘onacceptabele’ taferelen lijken hem ‘niet Nederlands’. Tot nu toe zijn de protestacties in ons land rustig verlopen; het blijft vooralsnog bij een aantal protestkreten door een megafoon en het gezamenlijk zingen van het lied 15 Miljoen Mensen. Daar betekent niet dat er geen onvrede is in Nederland, blijkt uit de statistieken. De protesten houden ook hier nog wel even aan. Zo staan er ook dit weekend in verschillende grote steden Gele-Hesjesdemonstraties gepland

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vanmiddag het reisadvies voor Frankrijk en specifiek de hoofdstad Parijs aangescherpt, naar aanleiding van de protesten. ‘Wees alert en vermijd plekken waar demonstraties zijn’, waarschuwt Buitenlandse Zaken op de website.

Volledig scherm
Premier Mark Rutte © ANP