Volledig scherm
Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (ChristenUnie) © ANP

Preventieakkoord loopt vertraging op

Het zogeheten Nationale Preventieakkoord is waarschijnlijk niet deze maand maar pas volgende maand klaar. Dat schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) vanmorgen aan de Kamer. 

Volgens Blokhuis duren de onderhandelingen tussen de overheid en bedrijven om ongezond gedrag terug te dringen duren langer dan verwacht. ‘Voor alle betrokkenen staat zorgvuldigheid, inhoud en een sterk eindresultaat voorop. Om dat te bereiken, hebben we iets meer tijd nodig dan we hadden ingeschat. Ondanks het vele werk dat de afgelopen maanden is verzet‘, schrijft de bewindsman. 

De staatssecretaris overlegt met een vijftigtal bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden over het tegengaan van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Aan tafel zitten onder andere bedrijven, zorgaanbieders, patiëntenorganisaties en sportverenigingen. 

Eerder lekte al uit dat de onderhandelaars suikervrije frisdranken en bronwater goedkoper willen maken en stuntprijzen voor drank aan banden willen leggen. Het kabinet gaat de verbruiksbelasting op die producten afschaffen. Dat scheelt bijna 9 cent op een liter cola light of mineraalwater. Daarnaast wordt alcohol duurder en krijgen sigarettenpakjes een saai uiterlijk zodat ze jongeren minder aanspreken. 

Blokhuis verzekert dat er ‘hard wordt gewerkt’, maar dat er meer tijd nodig is. Hij verwacht het plan volgende maand te kunnen presenteren.