Volledig scherm
Een verpakking van het medicijn Spinraza. © RV

'Prijs medicijn tegen spierziekte moet 85 procent dalen'

SpinrazaSpinraza, een nieuw medicijn tegen de spierziekte SMA, moet minstens 85 procent goedkoper worden voordat het middel kan worden opgenomen in het basispakket. Dat staat in een rapport van het Zorginstituut, de belangrijkste pakketadviseur van minister Bruins. 

Om het middel toch zo snel mogelijk beschikbaar te maken voor de patiënten, moeten de onderhandelende partijen (het ministerie van VWS en de fabrikant) hun verantwoordelijkheid nemen en de onderhandelingsperiode zo kort mogelijk laten duren. 

,,Zowel voor de hulpbehoevende patiëntjes als voor de ouders die vechten voor de gezondheid van hun kind", stelt de pakketadviseur.

Ruim 100 patiëntjes

Volgens het Zorginstituut  is het middel effectief  voor drie groepen van in totaal ruim 100 zeer jonge patiëntjes. Als Spinraza tegen de vraagprijs voor deze groep in het basispakket zou komen, belanden de kosten in 2020 op in totaal 30,1 miljoen euro per jaar. Maar daarover moet dus nog worden onderhandeld. 

Onlangs meldde het Zorginstituut al dat een forse prijsdaling van Spinraza nodig zal zijn voordat het middel kan worden toegevoegd aan het basispakket.