Prinsjesdag: Zorgpremie stijgt met zes tientjes, beperkte invloed corona
videoDe zorgpremie gaat volgend jaar ruim zes tientjes omhoog, oftewel iets meer dan 5 euro per maand. Dat is een kleinere stijging dan vanwege de coronacrisis werd verwacht.
Delen per e-mail
Het kabinet rekent voor 2021 met een premiestijging van ongeveer 62 euro, waarmee de premie op jaarbasis neerkomt op 1476 euro, melden Haagse bronnen. Het definitieve cijfer komt officieel pas naar buiten met Prinsjesdag en kan hooguit nog een paar euro verschillen, maar met deze cijfers hebben de coalitiepartijen hun plannen gemaakt.
De premie waarmee het kabinet altijd komt op de derde dinsdag van september is een richtsnoer voor zorgverzekeraars. Die stellen op grond hiervan dit najaar allemaal hun eigen premie vast voor hun verzekerden.
Coronacrisis
Eerder dit jaar voorspelden gezondheidseconomen nog dat, als gevolg van de coronacrisis, de zorgpremie in 2021 mogelijk zou stijgen met 144 euro.
Dat ligt toch genuanceerder, zeggen ingewijden. Door de uitbraak van het coronavirus zijn de zorgkosten voor ziekenhuizen weliswaar sterk gestegen, maar er is ook heel veel standaard zorg uitgesteld en nog niet gedeclareerd. Het kan zijn dat de premie voor 2022 wel forser oploopt, maar daarvoor is het nog te vroeg.
Een andere reden dat de stijging volgend jaar niet de spuigaten uitloopt: de zogeheten werkgeversheffing Zvw, het deel dat de werkgever of uitkeringsinstantie moet betalen aan de zorgverzekeringen, is vorig jaar te laag ingeschat. Dat wordt nu gecorrigeerd en dat pakt gunstig uit voor de burger.
Hogere zorgkosten
Toch blijft de zorgpremie oplopen, voor een belangrijk deel door hogere zorgkosten in het algemeen. Die stijging wordt wel afgeremd komende jaren door akkoorden die de minister heeft gesloten met verschillende onderdelen van de zorg.
De gemiddelde zorgpremie in 2020 bedraagt afgerond 1415 euro. Dit is gemiddeld 118 euro per maand en 3 euro per maand meer dan een jaar eerder.
Er verandert komend jaar niks aan het eigen risico. Het kabinet heeft het verplicht eigen risico namelijk met instemming van het parlement tot en met 2021 op de huidige 385 euro vastgezet. Mensen kunnen hun premie wel verlagen door het eigen risico vrijwillig te laten oplopen.
Door de stijging van de zorgpremie in 2021 zal de zorgtoeslag, een bijdrage van de overheid in de zorgkosten voor de lagere inkomens, ook oplopen. Die koppeling is wettelijk bepaald.
Bekijk hieronder onze populairste video's.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM9
In dit Zeeuwse dorp worden huizen opgekocht door vakantiegangers en hebben starters het nakijken
West-Zeeuws-Vlaamse starters maken nauwelijks kans op de woningmarkt. De tweede woningen, vaak eigendom van Belgen of Duitsers, drijven de prijzen op. Een verbod op die recreatieverblijven komt er voorlopig niet. ,,De gemeente moet echt regels gaan opstellen.” -
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt. -
Minister Van Rijn: Honderden euro's hogere zorgpremie ‘gaat niet gebeuren’
De premie voor de zorgverzekering gaat het komende jaar omhoog, maar niet met honderden euro’s. Sommige externe deskundigen hadden dit berekend op basis van de hoge coronakosten. ,,Op papier zou die berekening kunnen kloppen, maar in de praktijk gaat dat niet gebeuren’’, zei minister Martin van Rijn (Medische Zorg) in de Tweede Kamer. -
PREMIUM
Kees van der Staaij groeide op in ‘christelijk straatje’: ‘Auto wassen op zondag was hier wel een dingetje’
De gereformeerde kerk was er om de hoek, en de Groeneweg was een ‘christelijk straatje’, maar het Vlaardingen waar Kees van der Staaij opgroeide was en is verre van een orthodox bastion. -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen.
-
kijk terug334
CDA-lijsttrekker Hoekstra wil WW-uitkering inkorten
CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra vindt dat de ‘tijd is gekomen’ om de maximale duur van de werkloosheidsuitkering te verkorten van twee naar één jaar. ,,Het is voor mensen nodig om werk te hebben, want je houdt er ook levensgeluk aan over.’’ -
PREMIUM1
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
D66 voert druk op met wet over staatswiet
D66 voert de druk op om gereguleerde wietteelt mogelijk te maken. Nu JA21 en Forum voor Democratie over het voorstel willen debatteren, kan het initiatiefvoorstel voor regulering van softdrugs een meerderheid halen.