Privaat geld kan ons land verder op stoom helpen
OpinieHoe mooi de vandaag gepresenteerde miljoenennota ook is, er is nog veel werk aan de winkel, vinden Hans de Boer en Cees Oudshoorn. Zij zien de oplossing in samenwerking tussen rijk en bedrijfsleven.
Het kabinet presenteert vandaag een prachtige Miljoenennota. Tegelijkertijd zit Nederland op allerlei terreinen aan zijn taks. De Nederlandse wegen en het openbaar vervoer lopen vol, de arbeidsmarkt kent grote tekorten en er worden te weinig woningen gebouwd.
Verder zijn er komende jaren omvangrijke investeringen in duurzame energienetwerken nodig. Ondanks alle mooie plannen zijn de aangekondigde investeringen niet genoeg om het vastlopen van ons land te voorkomen. Daarvoor zijn de uitdagingen simpelweg te groot.
Met dit bijltje gehakt
Zijn er dan geen oplossingen voorhanden? Jawel. Overheid en bedrijfsleven hebben eerder met dit bijltje gehakt toen we tegen dit soort grenzen aanliepen. De Tweede Maasvlakte en de Westerscheldetunnel konden grotendeels met private financiering worden gerealiseerd. Het rijk bracht eigen vermogen in, had als aandeelhouder zeggenschap én maakte een mooi rendement. Een dergelijke aanpak moeten we de komende jaren weer uit de kast trekken. Want uit het rijksbudget alleen gaat het niet gebeuren.
Met de oprichting van een nieuwe investeringsbank (Invest NL) is al een eerste stap gezet voor de financiering van dit soort projecten. Maar dat is niet genoeg. Belangrijker nog is dat degelijke en gezonde investeringsplannen worden uitgewerkt.
Serieus onder druk
Het spoor staat al langer serieus onder druk. Nieuwe snelle verbindingen naar bijvoorbeeld Duitsland (vanuit Arnhem) en betere internationale verbindingen naar Brainport Eindhoven, zijn essentieel. Ook 'elke tien minuten een trein' moet op veel meer plekken worden ingevoerd. Snelle lightrail-verbindingen zijn, zeker rond Amsterdam en in de Haagse en Rotterdamse regio, onontbeerlijk.
Een uitbreiding van Schiphol in zee moeten we nu eens grondig uitwerken. Op het terrein van duurzame energie moeten we denken aan nieuwe warmtenetwerken of een proeffabriek voor het recyclen van plastics.
Al deze projecten kunnen grotendeels met privaat kapitaal worden gefinancierd, dat is er namelijk in overvloed. Het enige wat de rijksoverheid hoeft te doen is regie nemen, regels aanpassen en eigen vermogen inbrengen. Hoe dan ook, er moet vaart worden gemaakt, want als we niks doen loopt de boel vast.
Uit een ander vaatje tappen
Wij bepleiten dat de overheid samen met het bedrijfsleven de meest kansrijke projecten uitwerkt in een publiek-privaat Versnellingshuis van overheid en bedrijfsleven samen.
We moeten weer eens goed kijken hoe we dat begin van deze eeuw met de Tweede Maasvlakte hebben gedaan. Er ligt vandaag een prachtige miljoenennota die hiervoor alle ruimte biedt.
Nederland hoeft niet vast te lopen. Maar we moeten wel uit een ander, eerder gebruikt, vaatje tappen.
Hans de Boer en Cees Oudshoorn zijn respectievelijk voorzitter en algemeen directeur van werkgeversorganisatie VNO-NCW.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Goedkoper groente en fruit laat nog jaren op zich wachten
De afschaffing van de btw op groente en fruit laat nog minimaal twee jaar op zich wachten. Het kabinet laat eerst onderzoeken welke producten er allemaal onder de nieuwe belastingregel komen te vallen. -
PREMIUM
Samen slapen met je baby of kind: ‘Als je zoon van 16 verdrietig is, waarom niet?’
Veel ouders doen het: met hun baby in bed slapen. Uit gewoonte, voor de gezelligheid en vooral ook uit gemak. Toch wordt het afgeraden door de JGZ, VeiligheidNL en internationale organisaties. Pedagoog Philippe Noens geeft zijn professionele mening: ,,Er bestaat geen hard, wetenschappelijk bewijs tégen, noch vóór samen slapen.” -
WhatsApp wil laten verbergen of je online bent
Een nieuwe functie in WhatsApp moet het mogelijk maken je online status te verbergen, zodat vrienden niet kunnen zien of je de app open hebt staan. -
PREMIUM8
Onvrede smeult in Nederland en niet alleen onder de boeren
Burgers zien crisis op crisis op zich afkomen en het vertrouwen in de politiek is historisch laag. Sommige partijen vrezen dat de boerenprotesten slechts een voorbode zijn. -
Dit is wat bruidsparen dit jaar gemiddeld uitgeven aan hun huwelijk
Gemiddeld geven bruidsparen dit jaar ruim 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat is 2000 euro meer dan voor corona. We hebben weer zin in een feestje, maar: trouwen is ook duurder geworden. Leveranciers worden steeds vaker gedwongen de gestegen kosten door te berekenen.
-
Overheid moet wachtende tbs'ers tienduizenden euro's betalen
Door een tekort aan plekken in tbs-klinieken moet het kabinet de komende jaren tienduizenden euro’s aan wachtende patiënten betalen. De afgelopen 18 maanden is 57.000 euro uitgekeerd aan tbs’ers. -
Minister: Zelfstandigen kunnen binnenkort adres afschermen in KvK-register
Alle eenmanszaken, waaronder veel zzp’ers, kunnen straks hun vestigingsadres helemaal laten verbergen in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Dat wil minister Micky Adriaansens (Economische Zaken), die haar visie op het register naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. -
MET VIDEO
Rutte: Geen 500 euro extra voor middenklasse, technisch te lastig
Het kabinet gaat dit jaar toch geen extra geld meer uittrekken om de koopkracht van miljoenen Nederlanders te stutten. Het idee was de middenklasse een kontje te geven door iedereen die zorgtoeslag ontvangt, zeker 4,5 miljoen Nederlanders, eenmalig 500 euro te schenken.