Volledig scherm
Wachtkamer Burgerzaken in het Gemeentehuis © anp

Proef met online verlengen rijbewijs

Vanaf maandag start in bepaalde gemeenten een experiment waardoor burgers hun rijbewijs online kunnen verlengen. Mensen hoeven om de verlenging aan te vragen niet meer naar het gemeentehuis en kunnen het nieuwe exemplaar al na twee werkdagen ophalen. 

Arnhem is de eerste gemeente waar het online verlengen van het rijbewijs mogelijk wordt. In de komende maanden sluiten nog veertien andere gemeenten aan.

Het gaat om Albasserdam, Amsterdam, Dordrecht, Eindhoven, Haarlemmermeer, Hendrik-Ido-Ambacht, ’s-Hertogenbosch, Hollands Kroon, Molenwaard, Papendrecht, Rotterdam, Sliedrecht, Utrecht en Zwijndrecht. 

Niet bij eerste aanvraag

Online aanvragen kan alleen bij verlenging van het rijbewijs of bij uitbreiding van categorieën. Iemand die voor het eerst een rijbewijs aanvraagt, moet hiervoor nog wel naar het gemeentehuis. De proef duurt minimaal een jaar.

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat): ,,Als je je rijbewijs wilt verlengen, moet je nu nog twee keer naar het gemeentehuis. Eerst om de verlenging aan te vragen, daarna om het rijbewijs op te halen. Dat moet gemakkelijker worden." 

Het zou daarom volgens de bewindsvrouw mooi zijn als deze proef slaagt en automobilisten in de toekomst maar één keer naar het loket hoeven. ,,Maar zover zijn we nog niet. De proef moet eerst een succes worden en aan alle eisen rondom de privacy voldoen."

Pasfoto online verzonden

Bij de digitale verlenging moet de aanvrager eerst een pasfoto laten maken bij een erkende fotograaf. Een overzicht van erkende fotografen is te vinden op de website van de RDW, de vroegere Rijksdienst voor het Wegverkeer. De fotograaf stuurt de foto daar digitaal heen.

Zodra de foto is goedgekeurd, kan de aanvrager met zijn DigiD online de verlenging van het rijbewijs regelen. Door de digitale aanlevering is de kwaliteit van de foto’s op de rijbewijzen goed en zijn de foto's minder fraudegevoelig, aldus de minister.