Provincies zwichten voor boerenprotest: stikstofregels worden versoepeld
De massale boerenprotesten bij provinciehuizen zijn niet voor niets geweest. Vanuit het kabinet is een stevig beroep op de provincies gedaan om de stikstofmaatregelen te versoepelen, melden verschillende bronnen rond de onderhandelingen. Premier Rutte bemoeit zich persoonlijk met de kwestie.
Delen per e-mail
Vanochtend zitten de twaalf ‘stikstofgedeputeerden’ van de provincies voor de vierde keer om tafel met landbouwminister Carola Schouten (CU). De inhoud van die gesprekken is geheim, maar betrokkenen melden dat door Schouten en premier Mark Rutte (VVD) een stevig beroep op de provincies is gedaan om de strenge stikstofmaatregelen uit oktober te versoepelen. Rutte schoof al twee keer aan, om extra gewicht in de schaal te leggen. Eerder kreeg de premier het verwijt dat hij te weinig regie voerde in de stikstofcrisis.
Gelders gedeputeerde Peter Drenth zegt dat de gesprekken tot doel hebben om tot een eenduidige, heldere lijn bij de verschillende overheden te komen. ,,Een kamerbrief van de minister over de regelgeving heeft tot veel onduidelijkheid geleid. Er is ruis op de lijn ontstaan. Die proberen we nu weg te nemen.”
Boeren trokken in oktober per trekker naar de provinciehuizen om hun woede over de stikstofplannen kracht bij te zetten. Op sommige plekken was de sfeer erg grimmig. De protesten zorgden ervoor dat de provincies hopeloos verdeeld raakten. Onder meer Friesland en Overijssel trokken hun handtekening in, tot onvrede van andere provincies.
Hardere aanpak
De veehouders waren boos, omdat de provinciebesturen hen harder aan wilden pakken dan Schouten had voorgesteld. Daarbij draaide het concreet om de rechten van stoppende boeren. Zij mogen straks bij beëindiging van hun bedrijf hun vrijkomende stikstofruimte verkopen, bijvoorbeeld aan een woningbouwproject. Schouten wilde de stikstofruimte berekenen op basis van de grootte van de stal van een veehouder. De provincies gingen uit van het aantal dieren dat per 8 oktober daadwerkelijk op stal stond, vaak een lager aantal.
Landbouwminister Schouten heeft de provincies nu met hulp van Rutte terug in het gelid gedwongen. Het is overigens maar zeer de vraag of boeren nu wél tevreden zijn. Zij klaagden bij de provinciehuizen vooral ook over ‘diefstal’ van vergunde rechten. Boeren die hun bedrijf willen uitbreiden, verliezen straks namelijk automatisch de groeiruimte die nog in hun vergunning zat. Daarover waren provincies en Rijk het al eens; die regels lijken dan ook overeind te blijven. De versoepelde stikstofregels moeten 10 december door alle provinciebesturen worden goedgekeurd.
De stikstofcrisis zette de afgelopen maanden onder druk van het boerenprotest hele provinciehuizen op zijn kop. Door ingrijpen van premier Rutte lijkt de eensgezindheid terug. Hoe ging dat in zijn werk? Een reconstuctie in drie delen.
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Hun president is voor moord veroordeeld, maar Surinamers maken zich niet druk
Suriname heeft een voor moord veroordeelde president. Toch zit Desi Bouterse nog onverstoorbaar op zijn stoel. Er is geen spoedvergadering in het parlement, geen protest op straat. Nu de stofwolken zijn opgetrokken, gaat het leven gewoon door. Alsof er niks is gebeurd. -
video Rutte wil zijn reiskostenvergoeding niet terugbetalen
Premier Mark Rutte heeft, toen hij tussen 2006 en 2010 fractieleider van de VVD was, reiskostenvergoeding ontvangen terwijl hij veelal gebruik kon maken van een auto met chauffeur van zijn partij. Terugbetalen wil hij echter niet. -
Onderzoek: AIVD opereerde onrechtmatig bij Haga Lyceum
Zware beschuldigingen van de AIVD over radicale invloeden op het Cornelius Haga Lyceum, zijn onvoldoende onderbouwd. De inlichtingendienst heeft volgens toezichthouder CTIVD onzorgvuldig en zelfs onrechtmatig geopereerd. -
Update Wilders ziet in e-mails nieuw bewijs voor ‘politiek proces’, OM ontkent
Toenmalig justitieminister Ivo Opstelten zou persoonlijk hebben aangedrongen op hoe het besluit om PVV-leider Geert Wilders te vervolgen bekend moest worden gemaakt. -
Kamervragen over honderdduizend onterechte verkeersboetes
Een derde van alle verkeersboetes blijkt na bezwaar onterecht te zijn opgelegd. Het is voor Tweede Kamerlid Remco Dijkstra (VVD) aanleiding om schriftelijke vragen te stellen aan de minister van Justitie en Veiligheid, Ferdinand Grapperhaus.
-
Kalender ‘bizar snel’ uitverkocht: onze mariniers vlogen de webwinkel uit
De gisteren gelanceerde marinierskalender is uitverkocht. Ruim 24 uur nadat de verkoop werd gestart, zijn alle exemplaren op. ,,Bizar snel", reageert projectmanager Wendy Dirksen. -
PREMIUM
Richard de Mos wandelt vandaag door Duindorp: ‘Remkes durfde niet verder dan de brug’
Daags na de rellen gaat Richard de Mos de wijk Duindorp in. Hoe kan de rust hier terugkeren? ‘Regel gewoon een vuur, van tien bij tien’. -
PREMIUM
Toeslagenaffaire Gedupeerde: ‘Raadsel waarom Belastingdienst 65.000 euro terugeiste’
Nog voor de kerst krijgen circa driehonderd slachtoffers van de toeslagenaffaire een vergoeding. Vele duizenden anderen moeten langer wachten. Hoe beleefden de tientallen gedupeerden op de publieke tribune het Kamerdebat over hun toeslagenleed? ,,De verhalen van lotgenoten maakten me razend.”