Volledig scherm
Lilianne Ploumen © ANP

PvdA: De V van VN-Veiligheidsraad moet voor ‘vrouw’ staan

De V van V-Raad, zoals de Veiligheidsraad in de diplomatieke wereld vaak wordt genoemd, moet voor ‘vrouw’ komen te staan. De PvdA wil dat de Nederlandse zetel in de VN-Veiligheidsraad, die ons land volgend jaar heeft, ingezet wordt om vrouwenrechten te verbeteren. Daarom moet er ook een vrouwelijke ambassadeur bij de Verenigde Naties komen.

Quote

Aan die tafel zitten vooral mannen in pak. Met een vrouwelij­ke ambassa­deur zetten we ons pleidooi extra kracht bij

,,Dit is een uitgelezen kans om vrouwenrechten op de agenda te zetten”, vindt PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen, die haar plan vanmiddag tijdens het debat over de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken ontvouwt. ,,Aan die tafel zitten vooral mannen in pak. Met een vrouwelijke ambassadeur zetten we ons pleidooi extra kracht bij.” Sinds 2013 is Karel van Oosterom onze VN-ambassadeur. Doorgaans rouleren de diplomatieke posten om de vier jaar. Dat zou betekenen dat er in 2018 een andere ambassadeur kan aantreden.

Zelf is het PvdA-Kamerlid niet beschikbaar voor die functie, benadrukt ze. ,,Ik heb al een baan.” Maar er lopen genoeg vrouwelijke topdiplomaten rond, stelt ze. Renée Jones-Bos, nu nog ambassadeur in Rusland, NAVO-ambassadeur Marjanne de Kwaasteniet en Joke Brandt, de hoogste ambtenaar op het ministerie van Buitenlandse Zaken, zijn ‘allemaal uitstekende kandidaten’. Ploumen: ,,Zij weten niet alleen hoe de hazen lopen, maar belangrijker nog: ook hoe ze die hazen van koers kunnen veranderen.”

Het PvdA-Kamerlid wil dat Nederland in het jaar als Veiligheidsraadlid onderzoekt of het mogelijk is om sancties op te leggen aan landen of groepen die zich schuldig maken aan seksueel geweld tegen vrouwen. ,,De impact van sancties is heel groot, denk aan Iran of Noord-Korea.”

Zetel

Ploumen zag op het ministerie haar partijgenoot Bert Koenders als minister van Buitenlandse Zaken jarenlang lobbyen voor de zetel. Destijds werd gefluisterd dat Koenders zélf op die stoel wilde zitten. Rijdt Ploumen haar voormalige collega nu in de wielen? Vertwijfeld: ,,Nee, volgens mij niet nee.”

Nederland deelt de zetel in de VN-Veiligheidsraad met Italië, die dit jaar in de raad zit. Komend jaar neemt Nederland het stokje over. Het voorzitterschap van de raad rouleert, in maart is ons land aan de beurt. De voorzitter heeft de macht de VN-Veiligheidsraad bijeenroepen. Ploumen wil dat Nederland dat doet op 8 maart, Internationale Vrouwendag, om aandacht te vragen voor het Nederlandse initiatief SheDecides. Dat fonds, om onder andere veilige abortussen mogelijk te maken nadat de VS daarvoor financiële steun schrapte, riep Ploumen zélf in het leven. Een gevalletje ‘wij van wc-eend’? ,,Inmiddels doen zestig landen mee. Het is van ons allemaal geworden.”