Volledig scherm
Jesse Klaver (GroenLinks) en Lodewijk Asscher (PVDA) bij aankomst bij het Torentje voor overleg met premier Mark Rutte en Wouter Koolmees over de pensioenen. © ANP

PvdA en GroenLinks optimistisch over pensioenakkoord

De linkse oppositiepartijen PvdA en GroenLinks zijn optimistisch over een aanstaand pensioenakkoord. Na overleg op het Torentje van minister-president Mark Rutte zei PvdA-leider Lodewijk Asscher dat de partijen ‘een stuk nader tot elkaar’ zijn gekomen, ‘maar we zijn er nog niet'. 

Volgens Asscher beweegt het kabinet de goede kant op als het gaat om wensen die de linkse partijen hebben neergelegd. Daarbij gaat het onder meer om een minder snelle verhoging van de AOW-leeftijd, een regeling die ervoor zorgt dat mensen met een zwaar beroep eerder kunnen stoppen met werken en een aanvullend pensioen voor zelfstandigen. Asscher is echter nog niet tevreden en durft ook niet te zeggen of de tegemoetkomingen van het kabinet genoeg zullen zijn om de vakbonden te overtuigen. ,,Het gaat stap voor stap. De belangen zijn gigantisch. We moeten nog even volhouden.”

Asscher en GroenLinks-leider Jesse Klaver benadrukken dat hun partijen samen optrekken en elkaar niet los zullen laten. ,,Als er een akkoord komt zal dat met steun zijn van PvdA en GroenLinks, of er komt geen akkoord", aldus Asscher. Omdat de regeringspartijen vanaf volgende week geen meerderheid meer hebben in de Eerste Kamer zijn zij sowieso aangewezen op steun van de oppositie. De SP is inmiddels afgehaakt bij het linkse blok: de socialisten willen niet alleen dat de AOW-leeftijd niet verder stijgt, maar zelfs teruggaat naar 65. Dat is het kabinet te gortig.

Nachtwerk

De pensioenonderhandelingen met vakbonden en werkgevers werden gisteravond hervat, nadat een eerdere poging om tot een akkoord te komen in november strandde. Het werd meteen nachtwerk op het ministerie van Sociale Zaken. Minister Wouter Koolmees zei na afloop dat er goede en constructieve gesprekken waren gevoerd, al waakte hij voor te veel optimisme. De sociale partners trekken zich vandaag  eerst terug in eigen kring. Pas daarna zullen de onderhandelingen worden hervat.