Volledig scherm
© ANP

PvdA-fractievoorzitter in senaat Marleen Barth treedt af na ophef

PvdA'er Marleen Barth legt per direct het lidmaatschap van de Eerste Kamer neer. Dat maakt ze vandaag bekend in een verklaring vanaf haar vakantieadres op de Malediven. Over haar vakantie tijdens het Donordebat zegt ze: 'Ik heb een verkeerde afweging gemaakt'.

De PvdA zat in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen enorm in de maag met het optreden van Barth (53). Vorige week werd via NRC Handelsblad bekend dat ze om huurverlaging zou hebben gepleit voor de burgemeestersvilla in Wassenaar waar ze met haar man Jan Hoekema (D66) woonde. In plaats van 1.400 euro wilde ze 1.000 euro betalen. 

Hoekema, voormalig burgemeester van de gemeente, was vlak daarvoor in opspraak gekomen omdat hij achter de schermen bij Wassenaar 17.800 euro had geregeld als aanvulling op zijn wachtgeld van 80 procent. Daardoor kreeg hij 100 procent, wat in strijd is met de Gemeentewet. In Langedijk, de Noord-Hollandse gemeente waar Hoekema vorig jaar zomer als waarnemer aan de slag ging, nam de druk op zijn positie enorm toe naar aanleiding van de berichtgeving.

'Verkeerde afweging'

Quote

Ik heb hierin een verkeerde afweging gemaakt. Dit temeer omdat er vorige week al negatieve berichten in de pers waren verschenen

Marleen Barth in haar verklaring

Ook Barth kwam verder onder vuur te liggen. Ze viert momenteel vakantie op de chique Malediven, terwijl haar verdeelde sociaaldemocratische fractie zich een mening vormde over de donorwet van Pia Dijkstra.

Barth zegt in haar verklaring dat ze op vakantie wilde bijkomen van 'een zwaar en persoonlijk verdrietig jaar.' Ze was tijdens het debat met haar collega’s in contact via whatsapp en telefoon, maar dat werkte averechts in de publiciteit. 'Ik betreur het zeer dat er over mijn afwezigheid zoveel beroering is ontstaan. Ik heb hierin een verkeerde afweging gemaakt. Dit temeer omdat er vorige week al negatieve berichten in de pers waren verschenen over een mail die ik vorig jaar heb geschreven aan de gemeente Wassenaar. Het spijt me enorm dat deze twee zaken samen nu zo’n negatief licht werpen op de partij waar ik al zo lang en met zoveel liefde actief voor ben.'

Daaruit trekt ze haar conclusie: 'Ik ben tot de slotsom gekomen dat nog langer functioneren als Eerste Kamerlid voor de PvdA meer kwaad dan goed zal doen, en dat is het laatste dat ik wil.'

'Begrip'

PvdA-leider Lodewijk Asscher zegt over het besluit van Barth: ,,Ik heb begrip voor het moeilijke besluit dat Marleen heeft genomen. Ze heeft zich de afgelopen jaren op verschillende posities met veel passie ingezet voor de partij. Ik heb daar waardering voor." 

Vicefractievoorzitter André Postema neemt voorlopig haar taken in de Eerste Kamer over. De zetel van Barth wordt ingenomen door Wouter van Zandbrink. 

Marleen Barth
De 53-jarige Barth is een veteraan aan het Binnenhof. Al begin jaren negentig maakte ze haar opwachting als parlementair journalist voor Trouw. In 1998 maakte ze een controversiële overstap naar de politiek die ze tot dat moment versloeg. Ze ging voor de PvdA de Tweede Kamer in.

In de Kamer voerde Barth vooral het woord over onderwijs. Na haar afscheid van het parlement werd ze voorzitter van de onderwijstak van vakbond CNV. Later volgde het voorzitterschap van GGZ Nederland, maar in 2011 keerde de politicologe terug in Den Haag, als PvdA-senator. Ze kreeg meteen de leiding over de Eerste Kamerfractie.

Barth zou in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar zelfs zijn gepolst of ze geen gooi wilde doen naar het partijleiderschap. Daar had ze echter geen trek in, maakte ze duidelijk.

De sociaaldemocrate is al jaren samen met D66'er Jan Hoekema.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!