Volledig scherm
Zo'n driehonderd PvdA-leden hebben tijdens een ledenraad in Eindhoven ingestemd met radicale stikstofmaatregelen. © ANP/Jeroen Jumelet

PvdA-leden willen nóg langzamer rijden en verbod op vliegen in Europa

STIKSTOFCRISISDe leden van de Partij van de Arbeid hebben voor radicale maatregelen gestemd om de stikstofcrisis te lijf te gaan. Zo willen ze dat nog dit jaar de maximumsnelheid op snelwegen rond natuurgebieden naar 80 kilometer per uur gaat. Ook moet er een verbod op vluchten binnen Europa komen. De Tweede Kamerfractie van de PvdA wil nog niet zo ver gaan en gaat ‘in gesprek’ over de voorstellen.

Een motie met de verregaande stikstofmaatregelen is vandaag met applaus aangenomen bij de PvdA-ledenraad in Eindhoven. ,,Het kabinet gaat nu niet ver genoeg’’, zegt indiener en PvdA-lid Gerard Bosman. ,,In Nederland moet echt véél meer gebeuren om de biodiversiteit, de volksgezondheid en het klimaat te redden.’’

De partijtop steunt het doel van de aangenomen motie, maar PvdA-Kamerlid William Moorlag wil in discussie met de PvdA-leden over de maatregelen die er moeten komen. Zo vraagt Moorlag zich af wat het effect is van een snelheidslimiet van 80 kilometer per uur op snelwegen in de buurt van natuurgebieden.

Het kabinet besloot afgelopen week om de maximumsnelheid in het hele land te verlagen naar 100 kilometer per uur, behalve tussen zeven uur ’s avonds en zes uur ’s ochtends. De PvdA-leden willen dat de snelheidslimiet óók in de avond en nacht naar beneden gaat.

Tijdens het debat van afgelopen week botste Mark Rutte flink met Geert Wilders. Bekijk de video:

Vliegverbod

Een ander opvallend voorstel in de PvdA-motie is om het vliegverkeer in Nederland met spoed sterk te verminderen. Op ‘iets langere termijn’ moet er een verbod komen op vluchten binnen Europa waarvoor snelle treinverbindingen een alternatief zijn. Ook pleiten de PvdA-leden voor een vliegtaks van tenminste 100 euro per vliegticket.

Volledig scherm
PvdA-Kamerlid William Moorlag is voorstander van verregaande stikstofmaatregelen. “Het mag niet zo zijn dat de natuur naar de gallemiezen gaat.” © ANP

Niet alle PvdA-leden zijn het eens met de voorstellen. Zo vreest het Eindhovense PvdA-lid Pim van Benthem dat Eindhoven Airport de deuren moet sluiten als het vliegverbod wordt ingevoerd. ,,Daar vertrekken maar drie of vier intercontinentale vluchten’’, zegt Van Benthem. ,,Ik vrees dat de gevolgen enorm zijn als Europese vluchten niet meer zijn toegestaan. Daar moet beter over worden nagedacht.’’

Dwang bij boeren

In de motie staat verder dat de meest vervuilende veehouders in Nederland moeten worden uitgekocht, om zo de problemen met onder meer stikstof, ammoniak en fijnstof aan te pakken. ‘Indien nodig vrijwillig, maar als dat niet lukt ook gedwongen’, staat in de aangenomen motie. Dat is een politiek gevoelig standpunt. Het kabinet is van wel plan om boeren uit te kopen, maar wil dat dit alleen op vrijwillige basis gebeurt.

,,Het mag niet zo zijn dat de natuur naar de gallemiezen gaat’’, reageert PvdA-Kamerlid Moorlag namens de partijleiding. ,,We moeten ophouden met roofbouw op de natuur. Met de strekking en het doel van deze motie zijn we het zonder meer eens. Maar als het gaat om de instrumenten hebben wij als Tweede Kamerfractie wel een aantal voorbehouden. Ik ga binnenkort met de indieners in gesprek om te kijken wat effectieve instrumenten zijn om het doel te bereiken.’’

Asscher haalt uit naar ‘losgezongen’ Rutte
PvdA-leider Lodewijk Asscher haalde op de bijeenkomst fel uit naar de ,,losgezongen” premier Mark Rutte, met wie hij vijf jaar lang samen een kabinet leidde. ,,De lucht in het torentje is ijl geworden en de blik troebel”, aldus de sociaaldemocraat.

Enkele dagen nadat het kabinet een pakket noodmaatregelen had aangekondigd voor het stikstofprobleem hekelt Asscher vooral de houding van Rutte, die het de ,,grootste crisis” in zijn negen jaar als premier noemde.

Het laat volgens de PvdA-leider zien dat Rutte is ,,losgezongen van wat er in de samenleving gebeurt”. De premier zou zich meer zorgen maken om de crisis bij de VVD vanwege het verlagen van de maximumsnelheid dan de crisis in het land.

Ook onderwijsminister Arie Slob van de ChristenUnie (die zich schuldig zou maken aan verdeel-en-heerstechnieken) en D66-leider Rob Jetten (,,zat er maar een onderwijspartij in deze rechtse coalitie”) kregen ervan langs.

Hoewel zijn partij staat ,,te popelen” om te helpen, zal de PvdA rechts beleid niet gedogen, aldus Asscher. Hij herhaalt dat de partij niet van plan is het belastingplan voor 2020 te steunen omdat rijken volgens hem te veel profiteren. Ook de onderwijsbegroting steunen de sociaaldemocraten niet omdat er geen structureel geld bijkomt om het lerarentekort tegen te gaan.

,,Er hangt verandering in de lucht”, concludeert Asscher. Volgens hem gaat zijn partij voorop in die verandering.

Peter Winterman on Twitter

PvdA-leider @LodewijkA sneert naar premier Rutte die de stikstofproblematiek als ingewikkeldste crisis in 9 jaar tijd beschouwt. #ledenraad #PvdA https://t.co/l2gdHoQQem