Volledig scherm
PR dgfoto Gelderlander: misbruik priester binnen katholieke kerk. [OP DE FOTO: Grote Bartholomeuskerk Beek (Ubbergen)] © Paul Rapp

PvdA: Zelfs biechtgeheim geen argument voor verzwijgen misbruik

Kerken moeten bij vermoedens van seksueel misbruik voortaan verplicht in actie komen. Doen ze dat niet, dan zijn ze medeplichtig, vindt de PvdA.

De partij hoopt met een meldplicht bij het vermoeden van misbruik de ‘zwijg- en wegkijkcultuur’ in religieuze instellingen te doorbreken. Ook moet iedereen die in de kerk met kinderen werkt over een verklaring omtrent gedrag beschikken, vindt Kamerlid Attje Kuiken, iets wat bij sportclubs en kinderdagverblijven al het geval is. Kuiken pleit vandaag tijdens de behandeling van de Justitiebegroting in de Tweede Kamer daarnaast voor een beroepsverbod voor kerkelijke functionarissen die veroordeeld worden voor misbruik.

,,Religie mag nooit een dekmantel zijn voor dit soort verschrikkelijke praktijken”, verwijst Kuiken naar misbruikschandalen die de laatste jaren in de katholieke kerk, de boeddhistische kerk en de Jehovah’s Getuigen aan het licht kwamen. Het Kamerlid sprak de laatste weken met slachtoffers en ‘werd misselijk van de verhalen’.

Artikel gaat verder onder de foto

Volledig scherm
PvdA-Kamerlid Attje Kuiken (PvdA). © ANP

Biechtgeheim

Ze vindt dat interne regels van de kerk het aan het licht komen van misbruikzaken niet in de weg mogen staan. Zo kan in de katholieke kerk het biechtgeheim geen argument zijn, stelt Kuiken. Het twee-getuigen-principe bij de Jehovah’s - volgens die kerk bedoeld om onterechte aanklachten van seksueel misbruik uit te sluiten - noemt ze ‘je reinste waanzin’. ,,Juist door de cultuur van toedekken zijn slachtoffers vogelvrij en kunnen daders zo grof de fout in gaan.’’

Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming laat al een onderzoek uitvoeren naar het verruimen van de aangifteplicht, waarbij derden binnen religieuze instellingen verplicht zijn om aangifte te doen als ze weet hebben van misbruik. Dat onderzoek is na de zomer klaar.

Het voorstel van de PvdA, dat met negen zetels in de oppositie zit, gaat nog een flinke stap verder. Hoewel de christelijke partijen er weinig voor zullen voelen, lijkt er toch een meerderheid voor te vinden in de Kamer. Coalitiepartij VVD bijvoorbeeld staat er niet negatief tegenover. ,,Mits het onderzoek naar de aangifteplicht hierdoor geen vertraging oploopt”, waarschuwt VVD’er Foort van Oosten.