Volledig scherm
Tom van Grieken, partijvoorzitter van het Vlaams Belang, en PVV-fractievoorzitter Geert Wilders staan de pers te woord na een bijeenkomst in de Tweede Kamer © ANP

PVV en Vlaams Belang halen banden aan: 'Een historisch moment'

De PVV en Vlaams Belang hebben hun banden verder aangehaald, liet PVV-leider Geert Wilders vanmiddag weten. De partijen zullen een dag 'symbolisch' met elkaar over de grens campagne gaan voeren. Daarbij moet worden gedacht aan flyeracties in Nederlandse en Vlaamse gemeenten.

Quote

Meer dan ooit bindt ons het politieke verhaal. Onze strijd tegen islamise­ring, de gemeenten teruggeven aan de mensen

Tom van Grieken, Vlaams Belang

Wilders ontving vanmiddag Vlaams Belang-leider Tom van Grieken in de Tweede Kamer. Hij heeft tijdens een vergadering met beide partijen aan Van Grieken gevraagd naar diens ervaringen met gemeenteraadsverkiezingen. De PVV doet volgend jaar voor het eerst in meer dan twee gemeenten mee aan de lokale verkiezingen.

,,Het was een historisch moment, dat we echt officieel samen vergaderden", aldus Van Grieken, die stelt dat er veel is dat de partijen bindt. ,,We delen de taal, we delen de cultuur, we delen de gemeenschappelijke geschiedenis. Maar meer dan ooit bindt ons het politieke verhaal. Onze strijd tegen islamisering, de gemeenten teruggeven aan de mensen.''

De Vlaams Belang-voorman wees erop dat de beide partijen voor het eerst ook diepgaand met elkaar spraken over gezondheidszorg en andere onderwerpen dan Europese vraagstukken en de strijd tegen islamisering. Wel tekende hij aan dat 'onze corebusiness onze corebusiness blijft'.

Geert Wilders on Twitter

Historische bijeenkomst politici Vlaams Belang en PVV in Den Haag. Welkom vrienden van het @vlbelang !!

Geen fusie

Wilders zei dat hij de samenwerking tussen de partijen in het Europees Parlement ook 'bilateraal' wil uitbreiden. Hij noemde onder meer werkbezoeken die de partijen over en weer zullen brengen. 

De twee leiders benadrukken dat ze nauwer willen samenwerken maar een fusie niet zien zitten. ,,We blijven wel onze eigen identiteit behouden'', aldus Van Grieken.

Wilders ontving vier jaar geleden al eens een andere prominente Europese geestverwant aan het Binnenhof. Toen kwam Marine Le Pen van het Franse Front National langs.

Geert Wilders (@geertwilderspvv) | Twitter

The latest Tweets from Geert Wilders (@geertwilderspvv). Voorzitter Tweede Kamerfractie Partij voor de Vrijheid (PVV). Chairman Party for Freedom (PVV), Member of Parliament, Netherlands. Den Haag