Volledig scherm
PVV-leider Geert Wilders, toen hij nog op campagne was met lijsttrekker Shirley Soenjoto voor de gemeenteraadsverkiezingen in Purmerend. © ANP

‘PVV’er’ pleit vóór kinderpardon

Geert Wilders ging vorig jaar nog met haar op campagne, maar staat inhoudelijk inmiddels mijlenver uiteen met de Purmerendse politica Shirley Soenjoto. Zij pleit nu namelijk, in naam van de PVV, vóór een ruimer kinderpardon.

Wilders is een absolute hardliner op dat vlak, maar Soenjoto heeft in een mail aan tv-maker Tim Hofman geschreven dat zij ‘uit onverwachte hoek’ wil meedelen zich achter zijn oproep te scharen voor verruiming van het kinderpardon. In een motie van haar hand is te lezen hoe ‘de PVV in Purmerend’ een ‘eigen koers wil varen’. ,,Er moet verbinding gemaakt worden,’’ schrijft Soenjoto. Ze zou het college van burgemeester en wethouders hebben benaderd met de vraag om bij de landelijke overheid te lobbyen voor een ‘generaal pardon’. Via een motie wil ze er binnenkort ook aandacht voor vragen bij het gemeentebestuur.

De tekst loopt verder door onder de tweet.

Opmerkelijke actie

Aan de opmerkelijk actie van Soenjoto is overigens wel een scheuring van de PVV in Purmerend vooraf gegaan. De twee raadsleden die onder die vlag in het gemeentebestuur kwamen, kregen ruzie en splitsten zich af in twee PVV-fracties. Te weten: PVV-Soenjoto en PVV-Nicole Moinat.

Moinat liet daarop weten dat zij de nieuwe vertegenwoordiger van de partij zou zijn, maar Soenjoto reageerde ook weer met een brief. ,,Wat Moinat wil, kan juridisch niet, denk ik.”

Soenjoto schreef ook door te willen onder de vlag van de PVV, maar dan met ‘andere speerpunten en waardes dan voorheen’. Wilders trok zijn steun voor Soenjoto al in en liet weten achter de andere PVV’er te staan, Nicole Moinat.

Hij laat ook nu in een reactie weten dat alleen Moinat ‘gerechtigd’ is om uit naam van de PVV te spreken. Moinat heeft dat op haar beurt ook nog eens laten weten aan de griffier van de gemeenteraad. 

De tekst loopt verder door onder de tweet.

Soenjoto baarde in de campagne al opzien toen ze –met Wilders aan haar zij- vragen kreeg over lokale thema’s en antwoorden schuldig bleef. ,,Nogmaals, de dossierkennis is er niet.’’