Volledig scherm
PVV-Kamerlid Tony van Dijck: © anp

PVV: Kabinet moet 'lobby' dividendbelasting toelichten

Live TwitterDe PVV heeft vanmorgen een brief geëist van het kabinet over de vermeende lobby van Shell, Unilever, AkzoNobel en Philips rond de afschaffing van de dividendbelasting. Het verzoek kon niet rekenen op de steun van een Kamermeerderheid. 

Het debat over de financiële beschouwingen lag stil tot de stemming voorbij was. Uiteindelijk stemden 51 Kamerleden voor het verzoek en 73 tegen. De brief van het kabinet moet vandaag er nog wel komen, maar de Financiële Beschouwingen kunnen tot die tijd wel verder. 

Twee van de vier multinationals zouden gedreigd hebben het lot van de dividendbelasting zwaar mee te wegen bij hun beslissing al of niet in Nederland te blijven. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zouden daar vervolgens voor gezwicht zijn, meldt de NOS. Shell en Unilever hebben beide hoofdkantoren in Nederland en in Londen.

Dividendbelasting is een belasting op winst die bedrijven uitkeren aan de aandeelhouders. Die uitkering heet dividend. Beleggers betalen 15 procent belasting over die uitkering. Afschaffing ervan zou de concurrentiepositie van de bedrijven verbeteren. Het schrappen van de dividendbelasting scheelt Nederland 1,4 miljard euro aan belastinginkomsten.