Volledig scherm
Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken © ANP

PVV: Sluit minister Ollongren 30 jaar op

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) moet de gevangenis in. Dat stelt PVV-Kamerlid Martin Bosma. Hij verwijt de D66-politica dat ze de Nederlandse staat ondermijnt en daar staat volgens hem 30 jaar cel op.

Quote

Deze minister moet toezien op onze democratie, maar is zelf ondemocra­tisch

Martin Bosma

Die zware beschuldiging uitte Bosma vanochtend naar aanleiding van een toespraak die Ollongren hield toen ze nog locoburgemeester was van Amsterdam. Ze zei toen dat ‘de oprichting van de republiek Amsterdam’ dichtbij kwam als PVV-leider Geert Wilders premier zou worden. Bosma is daar woest over. ,,Deze minister moet toezien op onze democratie, maar is zelf ondemocratisch. Ze zegt met zo veel woorden dat als de uitslag van een verkiezing haar niet bevalt, Amsterdam zich moet afsplitsen. Dan hoeft de D66-stemmer in de grachtengordel zich niets meer aan te trekken van de tokkies daarbuiten.''

Bosma vindt dat Ollongren niet in het kabinet thuishoort maar achter de tralies. ,,In het wetboek van strafrecht staat dat de separatistische gedachten van Ollongren strafbaar zijn.'' Hij verwees naar artikel 93 van het wetboek van strafrecht. Daarin gaat het echter om het plegen van aanslagen met als doel ‘het Rijk geheel of gedeeltelijk onder vreemde heerschappij te brengen of om een deel daarvan af te scheiden’.

Aangifte

Bosma deed zijn uitspraak tijdens de begrotingsbehandeling van Ollongrens departement Binnenlandse Zaken. Andere Kamerleden verweten Bosma dat hij alleen maar wat riep. ,,Ga dan aangifte doen als u dit echt meent'', zei CDA-Kamerlid Van der Molen.

Ollongren noemde de aanval van Bosma na afloop van het debat 'opmerkelijk'. Eerder diende Bosma's partij een motie van wantrouwen tegen haar in vanwege haar tweede nationaliteit. ,,Het is blijkbaar de manier waarop de PVV met mij om wil gaan. Het mag allemaal, maar heel serieus kan ik het eigenlijk niet nemen.''