PVV wekt woede Kamer met verdediging Orbán
Niet Hongarije maar Nederland heeft een probleem met de rechtsstaat. Met dat betoog heeft de PVV vanmiddag de toorn van de gehele Tweede Kamer gewekt.
De partij van Geert Wilders vindt het ‘ongepast’ om over de rechtsstaat in Hongarije en Polen te spreken, nu uit onderzoek van de Kamer blijkt dat in ons land de grondbeginselen van de rechtstaat zijn geschonden in de toeslagenaffaire. Met een premier als Viktor Orbán hebben de Hongaren bovendien een leider die ‘voor de eigen bevolking kiest’, meent PVV-Kamerlid Emiel van Dijk.
Van Dijk viel vooral de VVD hard aan als ‘meest onrechtstatelijke partij van Nederland’. Volgens hem verzaken opeenvolgende VVD-bewindslieden om uitgeprocedeerde vluchtelingen uit te zetten en worden zij ‘vertroeteld in een bed, bad, broodopvang’. Ook stelde hij dat de VVD ‘corruptie binnen de partij’ moet ‘aanpakken’.
Teentjes
Die opmerking schoot VVD-Kamerlid André Bosman in het verkeerde keelgat. ,,Woorden doen ertoe. U zet een partij weg, zonder daarvoor bewijs aan te dragen. Dat is echt schandalig.” Van Dijk stelde daarop dat Bosman ‘minder snel op zijn teentjes getrapt’ moet zijn en dat de PVV niet wil dat Nederlandse parlementariërs zich mengen in de binnenlandse aangelegenheden van andere landen.
,,U doet net alsof het ene land het andere aanspreekt. Maar een land kiest ervoor om deel uit te maken van de Europese Unie, daar hebben ze zélf voor getekend”, benadrukte D66-Kamerlid Salima Belhaj. Van Dijk bleef erbij dat Nederland zich volgens hem niet mag ‘mengen in de democratie daar’ en ‘helemaal niet via de EU’. ,,Zo lang mijn partijleider niet met een appeltje op de fiets naar zijn werk kan, hebben we hier belangrijker zaken op te lossen”, zei Van Dijk met een verwijzing naar premier Mark Rutte, die vaak met een appeltje op zijn fiets wordt gezien.
Wilders
GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik herinnerde Van Dijk eraan dat zijn partijleider Geert Wilders in november in de Tweede Kamer de Hongaarse premier Orbán nog als voorbeeld aanhaalde. ,,Hadden wij maar een premier als meneer Orbán”, zei Wilders toen tegen minister-president Rutte. Van Ojik: ,,Toen wilde u zich wél met Hongarije bemoeien.”
Volgens Van Dijk had Nederland met een premier als Orbán ‘voor de eigen bevolking’ gekozen. ,,Een premier die de persvrijheid inperkt, een antisemitische campagne begint tegen George Soros (filantroop van Hongaarse komaf, red.) en de rechtelijke macht knevelt?”, vroeg Van Ojik zich af. ,,Dat is onbegrijpelijk en inconsequent.”
In Polen worden op sommige plekken anti-homozones ingericht, memoreerde PvdA-Kamerlid Lodewijk Asscher. ,,Vindt de PVV dat een goed plan?” Van Dijk zei ‘natuurlijk’ niet voor anti-homozones te zijn. ,,Maar die zones bestaan de facto ook in Amsterdam door de islamisering”, stelde de PVV’er. Asscher noemde dat ‘een ongelooflijk zwak antwoord’.
Nederland aangesproken
Ook andere partijen, zoals de SP, wilden van minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken weten of Nederland nog kan opkomen voor de rechtsstaat in andere landen na de toeslagenaffaire. Ja, vindt de VVD-bewindsman. Volgens hem wordt Nederland ‘natuurlijk’ op de toeslagenaffaire aangesproken. ,,Dat is ook logisch, daar is het zwaar genoeg voor.” Volgens Blok is het ‘een grote zwarte bladzijde’. ,,We pretenderen niet perfect te zijn. Ook Nederland heeft huiswerk te doen. Maar we moeten niet stilzwijgen omdat we feilbaar zijn.”
Bekijk hier onze video's over de toeslagenaffaire:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
109
Kamer is ‘getreuzel’ met kinderen zat, maar kabinet vraagt precies daarom: nog iets meer geduld
Het geduld van een fors deel van de Tweede Kamer is op. De klacht: de hulp aan uit huis geplaatste kinderen van ouders die gedupeerd zijn door de toeslagenaffaire gaat te traag. Toch vraagt het kabinet om juist dat: geduld. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
video
Rutte na veto Polen en Hongarije: Compromis rechtstaat is ‘ondergrens’
Premier Mark Rutte is niet van plan opnieuw te onderhandelen over de EU-begroting en het coronaherstelfonds nu Polen en Hongarije hebben aangekondigd de plannen te blokkeren. De landen zijn boos dat zij minder EU-geld ontvangen omdat zij het niet zo nauw nemen met de rechtstaat. -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
PREMIUMEuropese Volkspartij
Viktor Orbán splijt Europa: waarom niet álle landen een hekel aan de dwarse Hongaar hebben
Bijna de hele EU heeft inmiddels hoofdpijn van de Hongaarse premier Viktor Orbán. Zijn laatste wapenfeit: het tegenhouden van de Europese begroting. Deze crisis moet deze week worden bezworen tijdens een EU-top. Het is echter bij lange na niet het eerste incident. En de Europese Volkspartij, waartoe hij behoort, weet totaal geen raad met hem.
-
Tweede Kamer wil snelle herziening lopende uithuisplaatsingen toeslagenkinderen
Het kabinet moet lopende uithuisplaatsingen van kinderen uit gezinnen die slachtoffer waren in het toeslagenschandaal herzien. Een voorstel van Kamerlid Pieter Omtzigt en SP-leider Lilian Marijnissen hiertoe is met algemene stemmen aangenomen, hoewel het kabinet het voorstel had ontraden. -
Premier Rutte wiste jarenlang elke dag sms’jes van zijn telefoon
Premier Mark Rutte heeft jarenlang iedere dag sms’jes van zijn telefoon gewist. De tekstberichten die de premier zelf van belang vond voor archivering stuurde hij door naar ambtenaren, de rest verwijderde hij op eigen houtje, meldt de Volkskrant. Dat zou Rutte hebben gedaan omdat zijn telefoon te weinig opslagruimte had. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad.