Volledig scherm
PVV-leider Geert Wilders © ANP

PVV zakt flink weg in peilingen, VVD profiteert

De VVD lijkt bij de verkiezingen flink te gaan profiteren van de diplomatieke rel met Turkije. In de slotpeiling van I&O Research stijgt de partij nu van 24 naar 27 zetels. Die virtuele winst gaat onder meer ten koste van de PVV: Geert Wilders daalt van 20 naar 16 zetels in de peiling.

GroenLinks en D66 (die twee zetels stijgt) gaan met 20 zetels over de PVV heen, het CDA met 19 zetels eveneens. 

De peiling is nog geen voorspelling van de uitslag van morgen, maar geeft aan dat de trend doorzet dat de VVD klimt en de PVV daalt. Dat bleek eerder ook uit andere peilingen. Volgens I&O wordt dat effect versterkt door de ruzie met de Turkse regering, waarin VVD-leider en premier Rutte optrad, denkt I&O.

Tekst loopt door onder de grafiek.

Volledig scherm

Doorslaggevend

Volgens onderzoeker Peter Kanne kan het conflict zelfs doorslaggevend worden voor de uitslag van de Tweede Kamerverkiezing. ,,In de toelichting die kiezers geven blijkt overduidelijk dat ze het optreden van Rutte in deze kwestie heel erg waarderen. Dat zien we duidelijk terug. Rutte is daarmee echt de premierbonus aan het incasseren.’’

Bijna alle kiezers hebben iets meegekregen van dit conflict en degenen die zich ook inhoudelijk goed hebben geïnformeerd stemmen nog vaker op de VVD dan gemiddeld, meent I&O.

Ruim acht op de tien kiezers vinden het terecht dat de Nederlandse regering de Turkse ministers niet heeft laten spreken in Nederland. Ruim negen op de tien vinden, zoals het kabinet, dat Nederland niet moet ‘zwichten’ voor de Turkse dreiging met sancties.

Steun

Vooral VVD en PVV kiezers vinden dit, maar onder kiezers van alle partijen is er steun voor het optreden van Mark Rutte. Uit de peiling blijkt dat Rutte zeer veel steun geniet: maar liefst 62 procent noemt de VVD-leider als de politicus die wordt gewaardeerd in zijn het optreden rondom het Turks-Nederlandse conflict. Ook 59 procent van de PVV-stemmers waarderen zijn optreden. Overigens krijgen ook minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (27 procent) en vicepremier en PvdA-leider Lodewijk Asscher (24 procent) waardering voor hun bemoeienis. Voor de PvdA betaalt dit echter niet uit in zetelwinst, voor de VVD duidelijk wel.

Geert Wilders krijgt van 10 procent waardering van de meeste andere kiezers. Onder zijn eigen achterban ligt dat natuurlijk wel hoger: 64 procent waardeert zijn optreden.

Ondemocratisch

Overigens vindt de helft van de Turks-Nederlandse kiezers dat de Nederlandse regering ‘haar boekje te buiten is gegaan’ met het tegenhouden en wegsturen van de Turkse ministers. Ook vindt de helft van de Turks-Nederlandse kiezers dat de Nederlandse regering ‘niet democratisch’ heeft gehandeld door de Turkse ministers weg te sturen, terwijl gemiddeld maar één op de tien kiezers dit vindt. Kanne: ,,Daar moet de volgende premier echt iets mee, want die groep Turkse Nederlanders staan in deze kwestie echt diametraal tegenover de rest. Dat sentiment kan DENK ook misschien nog een duwtje geven, al blijft dat moeilijk in te schatten.’’