Quarantaineboete moet 435 euro worden, vindt kabinet
Het kabinet wil dat het niet naleven van quarantaineregels een boete van 435 euro gaat opleveren. Reizigers die terugkeren uit een land waar het risico op een coronabesmetting hoog is, moeten binnenkort bij aankomst in Nederland verplicht in quarantaine.
Het kabinet heeft hiervoor een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer.
De quarantaineplicht houdt in dat alle reizigers uit zogeheten ‘hoogrisicogebieden’, ‘ongeacht met welk vervoersmiddel zij reizen’, in ieder geval vijf dagen in quarantaine moeten tot zij een negatieve test afleggen. Zonder negatieve testuitslag duurt de quarantaine tien dagen.
Reizigers moeten als zij naar Nederland komen een verklaring bij zich hebben waarin alle reis- en contactgegevens staan en zijn zelf verantwoordelijk voor een geschikte quarantaine-accommodatie. ,,Overtreding van de quarantaineplicht kan leiden tot in ieder geval een bestuurlijke boete van 435 euro of een last onder dwangsom die afhankelijk is van de situatie, opgelegd door de burgemeester”, is in een persverklaring te lezen.
Minister De Jonge (Volksgezondheid) zegt: ,,We moeten voorkomen, zeker als er straks weer meer gereisd kan worden, dat mensen met virusmutaties in de koffer weer naar Nederland komen. Voor reizigers wordt quarantaine daarom verplicht.”
Reizigers die per auto terugkeren naar Nederland kunnen dus ook op de weg worden gecontroleerd. Hetzelfde geldt voor mensen die per boot of trein reizen.
Er is sprake van een zeer hoogrisicogebied als er een hoge mate van verspreiding van het virus is, er gevaarlijke virusvarianten voorkomen of als er onvoldoende getest of onderzoek gedaan wordt naar het virus, schrijft het kabinet. Dit wordt beoordeeld door het RIVM.
Het kabinet hoopt dat de wet op 15 mei van kracht kan zijn.
Testbewijzen
Het kabinet heeft vandaag ook een wetsvoorstel ingediend om testbewijzen in de wet op Publieke Gezondheid op te nemen. Mensen die een recente negatieve test kunnen overleggen, krijgen dan eerder toegang tot sectoren die nu gesloten zijn. Toegang tot stadions en culturele instellingen wordt daarmee mogelijk gemaakt.
Testbewijzen worden ingezet om coronamaatregelen te versoepelen. De samenleving kan daarmee eerder ‘open’ worden gemaakt tijdens de lockdown. Er wordt volgens het ministerie van Volksgezondheid hard gewerkt om de testbewijzen op te schalen om op die manier Nederland eerder van het slot te halen. Vanaf juli wordt voor dergelijke testbewijzen een eigen bijdrage van 7,50 gevraagd van degene die ergens toegang tot wil.
Kijk hier onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
PREMIUM
Ophef na uitspraken VVD-leider: ‘Niet vergeten dat slavernij ook veel welvaart heeft gebracht’
Fractieleider Yola Hopmans van de VVD in het Gelderse Rheden oogst een storm van kritiek op uitspraken die ze over het Nederlandse slavernijverleden deed. Zo zei ze dat we ‘niet moeten vergeten dat de slavernij ons ook veel welvaart heeft gebracht’. De Rhedense VVD-fractie neemt daarvan openlijk afstand, Hopmans maakt excuses. -
Quarantaineplicht geldt niet als je even in Duitsland gaat tanken of er een dagje werkt
NIJMEGEN - De quarantaineplicht die het kabinet mogelijk al vanaf half mei wil gaan invoeren, geldt niet voor mensen die maar heel kort de grens over gaan. Ook personen voor wie het om privé of zakelijk noodzakelijk is om frequent de grens te passeren, worden van de regel uitgesloten. -
Kabinet komt met wet voor quarantaineplicht en boete
Reizigers die terugkeren uit een land waar het risico op een coronabesmetting hoog is, moeten binnenkort bij aankomst in Nederland verplicht in quarantaine. Bij overtreding kan een boete worden opgelegd, deze wordt waarschijnlijk 95 euro. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen.
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
met video
Rutte: Intimiderend boerenprotest en gevaarlijke situaties zijn onacceptabel
Premier Mark Rutte noemt het ‘onacceptabel’ als bij boerenprotesten gevaarlijke situaties ontstaan of politici worden geïntimideerd. ,,Je gaat geen mest uitrijden op de snelweg. Dat is ver over alle grenzen heen, dan gaan we optreden.” -
PREMIUMVrouw met een missie
Dankzij haar vader hoefde Mariëtte Hamer niet naar de huishoudschool: ‘Hij was mijn held’
Ze was de eerste vrouwelijke voorzitter van de Sociaal-Economische Raad en is nu regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. De zachtmoedige aard van Mariëtte Hamer (63) betekent niet dat ze geen ‘killer instinct’ heeft: ‘Als ik iets wil, zorg ik dat het lukt.’