Raad van State: Intrekken paspoort jihadisten mocht niet

Het kabinet had niet de nationaliteit mogen intrekken van twee mannen die zich in 2013 en 2014 aansloten bij strijdgroepen in Irak en Syrië. Dat heeft de Raad van State geoordeeld. Toen de mannen zich bij die groepen aansloten, stonden ze namelijk nog niet op de wettelijke lijst van ‘verboden’ organisaties.

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Staatssecretaris Mark Harbers is daarmee op de vingers getikt, hoewel het besluit werd genomen door zijn voorganger Klaas Dijkhoff. De groepen waar de mannen zich bij aansloten, waaronder Jabhat al-Nusra, kwamen namelijk pas in 2017 op de lijst met ‘verboden’ organisaties te staan. Omdat de wet de intrekking van het Nederlanderschap niet mogelijk maakt met terugwerkende kracht, mocht het niet op de mannen worden toegepast.

Het gaat hoogstwaarschijnlijk om Abdellah R. en Nouredinne B.Z., die samen met Thijs B. en Driss D. bij verstek waren veroordeeld voor hun bijdragen aan de strijd in Syrië en Irak. Die laatste twee zijn daarbij omgekomen. 

Ondanks het intrekken van het Nederlanderschap was het tweetal niet stateloos: ze hebben ook een Marokkaans paspoort. Het is overigens onbekend waar de mannen zich nu bevinden.

Volgens de Raad van State is de intrekking van het Nederlanderschap ‘een zware maatregel met ernstige gevolgen’ en mag dit ‘dus niet lichtvaardig gebeuren’.

Jaren eerder

De mannen om wie het in de uitspraken van vandaag draait, waren al jaren vóór de wetswijziging naar Syrië en Irak vertrokken om zich bij strijdgroepen aan te sluiten. Omdat niets bekend is over hun activiteiten in de laatste jaren, heeft de staatssecretaris niet aangetoond dat zij nog aangesloten waren bij een ‘verboden’ organisatie op het moment dat de wet werd gewijzigd, zegt de Raad van State.

Het kabinet kan daarmee wel gewoon Nederlanderschappen blijven intrekken, benadrukt de Raad van State wel.

Volledig scherm
Staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid © ANP