Volledig scherm
Kajsa Ollongren © ANP

Rechter zit Ollongren niet dwars: zaak over referendum van de baan

De rechtszaak van een actiegroep om een referendum te kunnen houden over juist het afschaffen van een referendum is van de baan.

De Raad van State, waar de zaak diende, vindt dat zij er ‘in dit stadium’ geen oordeel in mag vellen. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) kan nu haar wetsvoorstel doorzetten om een einde te maken aan referenda.

De rechtszaak bij de Raad van State was een nieuwe wending in de toch al gevoelige discussie rond het raadgevend referendum. In de formatie werd besloten dat het referendum moet worden afgeschaft. Toen Ollongren hier onlangs een intrekkingswet voor lanceerde, kwam de actiegroep Meer Democratie in actie.

Volgens die club, onder aanvoering van ex-PvdA-Kamerlid Niesco Dubbelboer, zou er juist een referendum over het schrappen van het principe van referenda moeten worden gehouden. Ollongren noemde dit 'onlogisch'. Daarop stapte Meer Democratie naar de rechter.

Debat

De Raad van State vindt dat Ollongren pas het besluit kan nemen of er een referendum over het afschaffen van referenda kan worden genomen nadat de  Tweede en Eerste Kamer met de afschaffing hebben ingestemd. Het debat hierover moet nog plaatsvinden.

Meer Democratie vreest echter dat ‘we hierdoor straks klem zitten’. De groep verwacht dat de coalitiepartijen zonder al te veel discussie het referendum zullen schrappen. ,,En we weten nu al uit de tekst die de minister naar de Kamer heeft gestuurd dat zij geen mogelijkheid meer wil om daarna een referendum te houden’’, aldus Dubbelboer.

Volgens de Raad van State houdt Ollongren zich echter aan de wet als ze pas besluit of het afschaffen referendabel is, nadat de wet door beide Kamers is.