Volledig scherm
Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming op het Binnenhof © ANP

Rechtspraak in het rood door falend ICT-project

De rechtspraak heeft een flink geldtekort -van liefst 25 miljoen euro- opgelopen in het vorige jaar, onder meer door het mislukte ICT-project. Dat schrijft minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer.

In het jaarverslag van de Raad voor de Rechtspraak, het bestuursorgaan van rechtbanken, over 2017 zal een ‘negatief eigen vermogen’ van ‘ruim 25 miljoen euro’ zijn opgenomen, schrijft de minister.

Naast het nagenoeg compleet ontspoorde project om de rechtspraak te digitaliseren is ook de dalende instroom van het aantal zaken een oorzaak.

De minister waarschuwt bovendien dat de Raad verwacht ook in 2018 en 2019 in de min te gaan.

Volledig scherm
De rechtspraak kampt met tekorten, al kunnen die vooralsnog worden opgevangen. © ANP

Om de klappen op te vangen spreekt de rechtspraak een potje aan dat bedoeld is om schommelingen en tegenvallers op te vangen. Daar zat in 2017 nog 40 miljoen euro in. 

Oplossingen

De oplossing van de problemen op lange termijn komen daarmee op het bordje van Dekker te liggen. Die zal het bespreken met minister Hoekstra van Financiën. Daarna zal hij de Tweede Kamer ‘definitief informeren over die oplossing’. Ook kijkt hij verder naar de financiële problemen op ‘langere termijn’ en of en hoe die kan worden ‘opvangen’. Dan ‘moet er meer duidelijkheid zijn over de manier waarop de digitalisering verder wordt vormgegeven’, zegt Dekker. ,,Daarover moet nog besluitvorming plaatsvinden.’’

Duidelijk is wel dat het grote ICT-project juist een jaarlijkse besparing van 267 miljoen moest opleveren. Dat gaat nu niet meer lukken. Een extern onderzoek moet duidelijk maken of er op andere wijze bespaard kan worden. ,,De rechtspraak zal primair zelf met oplossingen daarvoor moeten komen.’’