Volledig scherm
Kajsa Ollongren © ANP

‘Rechtszaak over referendum komt te vroeg’

De rechtszaak van een actiegroep om tóch een referendum te kunnen houden over het afschaffen van een referendum, komt te vroeg. Dat heeft landsadvocaat Cécile Bitter gezegd, namens minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken).

Quote

Het debat moet door de wetgevende macht gevoerd worden, niet hier bij de rechter

Advocaat Kajsa Ollongren

De rechtszaak bij de Raad van State is het zoveelste hoofdstuk in de moeizame relatie die een deel van politiek Den Haag heeft ontwikkeld met het raadgevend referendum. In de formatie werd besloten dat het referendum moet worden afgeschaft. Toen Ollongren hier onlangs een intrekkingswet voor lanceerde, kwam de actiegroep Meer Democratie in actie.

Volgens die club, onder aanvoering van ex-PvdA-Kamerlid Niesco Dubbelboer, zou er júist een referendum over het schrappen van het principe van referenda gehouden moeten worden. Ollongren noemde dit ‘onlogisch’. Daarop stapte Meer Democratie naar de rechter.

Debat

Namens de overheid noemde landsadvocaat Bitter vanmiddag de rechtszaak ‘hoe dan ook te vroeg’. De Tweede en Eerste Kamer moeten immers nog debatteren over de wet. ,,Het debat moet door de wetgevende macht gevoerd worden, niet hier bij de rechter.’’

Volgens Meer Democratie ‘zitten we straks echter klem’. Zij verwacht dat de coalitiepartijen zonder al te veel discussie het referendum zullen schrappen. En door het intrekken niet referendabel te maken, haalt ze een ‘juridische truc’ uit, vindt de groep. ,,Dan hebben we straks zonder noemenswaardige maatschappelijke discussie geen mogelijkheid meer een referendum te houden hierover,’’ aldus Dubbelboer.

Volgens de landsadvocaat is het zover nog niet. Zij hield de mogelijkheid open dat Ollongren alsnog besluit dat er een referendum over het schrappen mogelijk is. ,,Het wetgevingstraject loopt vooral nog.’’

Morgen doet de Raad van State om 14.00 uur uitspraak.