Recordaantal partijen wil meedoen aan de verkiezingen: 41 lijsten ingeleverd
Maar liefst 41 partijen willen meedoen aan de komende Tweede Kamerverkiezingen. Zij hebben een kandidatenlijst ingeleverd, meldt de Kiesraad.
Of er uiteindelijk ook 41 partijen op het stembiljet belanden is nog even spannend: bij 35 partijen zijn administratieve tekortkomingen geconstateerd. Er missen bijvoorbeeld nog ondersteuningsverklaringen of andere documenten.
Deze partijen krijgen nog tot donderdag klokslag 17.00 uur de tijd om de missers recht te zetten. Een dag later, op vrijdag 5 februari, beslist de Kiesraad vervolgens in een openbare zitting wie er mee mogen doen aan de verkiezingen.
Werk aan de winkel
Opvallend is dat ook veel grote, gevestigde partijen fouten hebben gemaakt. Van de partijen die al in de Tweede Kamer zitten hebben alleen PVV, SGP, Partij voor de Dieren en DENK een vlekkeloze lijst ingeleverd. Daarnaast zijn ook Bij1 en Volt glansrijk geslaagd. Bij de 35 andere is er echter nog werk aan de winkel.
Pikant is dat bij de ChristenUnie de kandidatuur van lijsttrekker Gert-Jan Segers niet volgens de regels is verlopen. Ook de nummer twee van GroenLinks, Corinne Ellemeet is volgens de Kiesraad niet op het formulier vermeld op de manier waarop dat zou moeten.
Foutje Krol
Een aantal nieuwkomers had de afgelopen weken grote moeite om voldoende ondersteuningsverklaringen te verzamelen. Zo riepen de Lijst Henk Krol van lijsttrekker Henk Krol en Splinter van Femke Merel van Kooten tot het laatste moment mensen op een handtekening te zetten. Die oproep is niet helemaal geslaagd: Splinter dreigt in Drenthe, Flevoland en op de BES-eilanden niet op het stembiljet te staan. Krol mist de drempel in de kieskring Zwolle. Daarnaast moet hij aan de bak om überhaupt zelf op het stemformulier te komen. Volgens de Kiesraad is Krol's kandidatuur niet volgens de regels.
Ook de deelname van Vrij en Sociaal Nederland, waaraan Viruswaanzin-voorman Willem Engel zich heeft verbonden, is nog allerminst zeker. De partij heeft de vereiste waarborgsom niet voldaan. Ook mist de partij voldoende ondersteuningsverklaringen in de kieskringen Amsterdam, Den Haag en Bonaire. Onduidelijk is of Engel op de lijst staat: twee weken geleden was er onenigheid over zijn kandidatuur.
Eind december maakte de Kiesraad al bekend een recordaantal partijnamen te hebben geregistreerd: 89 partijen hadden hun naam laten vastleggen, waaronder 26 nieuwkomers. Uiteindelijk zijn er dus nog maximaal 41 partijen over. Doen die allemaal mee, dan komt het aantal deelnemers fors hoger uit dan de 28 partijen die in 2017 deelnamen aan de verkiezingen, wat destijds een evenaring van het record was.
Strenge spelregels
Wie als nieuwkomer mee wil doen aan de verkiezingen moet aan strenge spelregels voldoen. Behalve het inleveren van het benodigde papierwerk zijn nieuwe partijen ook verplicht om een waarborgsom van 11.250 euro te storten, alvorens zij een kieslijst mogen inleveren. Wie vervolgens meedoet aan de verkiezingen maar minder dan 75 procent van de kiesdeler behaalt, is dat geld kwijt. In 2017 betekende deze regel dat partijen die minder dan 47.122 stemmen hadden gehaald, naar hun centen konden fluiten.
Bekijk hier onze trending nieuwsvideo's:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Henk Otten laat Tweede Kamerzetel schieten: ‘Ik ga niet naast Thierry zitten’
Eerste Kamerlid Henk Otten stapt niet over naar de Tweede Kamer. Hij kan de vrijgekomen zetel van Theo Hiddema (Forum voor Democratie) innemen, maar ziet daar ‘uit strategische overwegingen’ van af. -
Na doorzeuren oppositie debatteert Tweede Kamer voor het eerst over verkiezingsuitslag
Na protest van de voltallige oppositie in de Tweede Kamer komt er een debat over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. Dat is voor het eerst. De regeringspartijen wilden er aanvankelijk niet aan, maar de Kamer ging daar niet mee akkoord. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
Record: 89 partijen registreren naam voor Tweede Kamerverkiezingen
In totaal hebben 89 partijen een naam opgegeven bij de Kiesraad waarmee zij mee kunnen doen met de verkiezingen van 17 maart. Dat zijn er acht meer dan bij de verkiezingen van 2017, toen 81 partijen een naam registreerden.
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
-
-
PREMIUMOnder politici
Kiezers die hopen dat na nu alles anders wordt, kunnen wel eens bedrogen uitkomen
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: onze ‘akkoordendemocratie’ gaat aan veel kiezers voorbij. -
PREMIUM164
BBB schendt eigen gedragslijn om alle zetels te vullen: ‘Dit is een probleemgevalletje’
De BoerBurgerBeweging schendt de eigen voorschriften waarin staat dat de partij geen dubbelfuncties accepteert. Om te voorkomen dat na de grote verkiezingswinst zetels onbezet blijven, wil BBB nu tóch toestaan dat een gekozen lid zowel in de Eerste Kamer komt als in de Provinciale Staten of het waterschapsbestuur.