Volledig scherm
Alexander Pechtold (D66). © ANP

Regeerakkoord in begrijpelijke taal: zo snapt iedereen wat de plannen zijn

D66 heeft het nieuwe regeerakkoord laten hertalen, zodat de plannen van het kabinet-Rutte III ook begrijpelijk zijn voor de 2,5 miljoen laaggeletterden in Nederland. Stichting Lezen & Schrijven opperde een eenvoudigere versie te maken, omdat het regeerakkoord vol staat met onbegrijpelijke ambtelijke taal en lange zinnen. 

Quote

D66 wil dat iedereen mee kan doen. Daarom hebben we het regeerak­koord hertaald naar een begrijpe­lij­ke versie. Zo kan iedereen zien wat de plannen van dit kabinet voor hem of haar betekenen

Alexander Pechtold, D66

Het 'nieuwe' regeerakkoord, bestaande uit slechts vier pagina's, werd vanmorgen door D66-leider Alexander Pechtold overhandigd aan twee taalambassadeurs, die voorheen laaggeletterd waren. Een van hen droeg als dank een zelfgeschreven gedicht voor aan de politicus. 

,,Er is in Nederland een grote groep mensen die moeite heeft met het voorlezen aan hun kind, het lezen van de ondertitels van een tv-programma of een boek voor school”, aldus Pechtold. ,,D66 wil dat iedereen mee kan doen. Daarom hebben we, in samenwerking met vertaler Merel van Beeren, het regeerakkoord hertaald naar een begrijpelijke versie. Zo kan iedereen zien wat de plannen van dit kabinet voor hem of haar betekenen.” 

Merel Heimens Visser, directeur van Stichting Lezen & Schrijven, is blij met de begrijpelijke taal in de nieuwe variant. ,,Het regeerakkoord is voor alle Nederlanders, dus dan moet iedereen ook kunnen begrijpen wat de plannen zijn. Nu gaan de ministers aan de slag met het uitwerken van deze plannen. Wij willen ze hierbij oproepen rekening te houden met de laaggeletterden in Nederland. In hun beleid en bij het uitleggen ervan.”

Laaggeletterdheid

Laaggeletterdheid is een groot probleem in Nederland, aldus Heimens Visser. In Nederland zijn er zo'n 2,5 miljoen euro laaggeletterden en dat aantal neemt nog altijd toe. Het gaat volgens haar niet alleen om mensen die moeite hebben met taal, maar ook mensen die lastig kunnen rekenen of om kunnen gaan met digitalisering. 

Rutte III stelt elk jaar vijf miljoen euro beschikbaar om laaggeletterdheid tegen te gaan, maar volgens Heimens Visser is dat niet meer dan een stap in de goede richting. ,,Het is niet genoeg om een probleem op te lossen dat de samenleving jaarlijks 1 miljard extra kan opleveren. We werken de komende vier jaar graag samen met het kabinet om laaggeletterdheid terug te dringen en te voorkomen in Nederland, want onze samenleving wordt sterker als iedereen kan meedoen.”

Alternatief

Stichting Lezen & Schrijven kwam begin vorige maand al met een eerste  opzet voor een hertaling. Dat leverde al een duidelijk verschil op, zoals bij bijvoorbeeld deze sectie over het pensioenstelsel: 

Regeerakkoord:
'Ook in ons pensioenstelsel is een nieuwe balans nodig. We willen van abstracte aanspraken die leiden tot teleurstellingen, naar de opbouw van individueel pensioenvermogen. Elementen van collectieve risicodeling blijven daarbij verstandig en noodzakelijk. Samen met sociale partners willen wij zo’n nieuw stelsel gestalte geven.'

Vertaling:
'Wij willen de pensioenen anders regelen. Nu zijn er vage beloftes. Zo raak je teleurgesteld. Wij willen dat iedereen voor zichzelf pensioen opbouwt. Maar we moeten als groep de risico’s delen. Hiervoor gaan we samenwerken met bedrijven en werknemers.'

Lees hier het volledige hertaalde regeerakkoord van D66.