Volledig scherm
Alexander Pechtold (D66), Sybrand van Haersma Buma (CDA), Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Mark Rutte (VVD) op het Binnenhof. © ANP

Regeerakkoord mogelijk maandag af

Het regeerakkoord voor het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is waarschijnlijk maandag klaar. De vier partijen werken aan 'de laatste loodjes', zo is vandaag in Den Haag van ingewijden vernomen.

In het regeerakkoord staan de afspraken voor het beleid de komende jaren. De vier partijen onderhandelen sinds eind juni over de vorming van een kabinet. Met de presentatie van het akkoord is er nog geen nieuw kabinet. De Tweede Kamer moet dan eerst nog in debat met informateur Gerrit Zalm. 

Formateur

Daarna moet de Kamer nog een formateur aanwijzen, de persoon die de ministersploeg gaat samenstellen. Dat zal hoogstwaarschijnlijk Mark Rutte worden. De formateur is doorgaans de beoogd premier.

De fase van de formatie neemt al gauw tien dagen in beslag, zo verwachten betrokkenen. Naar verwachting komt premier Mark Rutte met zijn nieuwe ploeg naar buiten in de week van 23 oktober.