Volledig scherm
Staatssecretaris Mona Keijzer © Twitter

Regels voor eigen keuze openingstijden

Het kabinet komt met wettelijke regels tegen verplichte openstelling van winkels. Dit moet het recht van ondernemers garanderen om zelf keuzes te maken over openingstijden. Dat kondigt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat aan.

De regels moeten een einde maken aan de praktijk dat winkeliers door bijvoorbeeld een besluit van de vereniging van eigenaren (VvE) ongewild eerder afgesproken winkeltijden moeten aanpassen.

Keijzer benadrukt dat nog steeds 'afspraak is afspraak' geldt als een ondernemer en een verhuurder in een contract overeenkomen dat een winkel op koopavond open is. Maar het door anderen eenzijdig wijzigen van openingstijden met daaraan boetes gekoppeld, moet tot het verleden gaan behoren.

Fietsenmaker

Onlangs kreeg een fietsenmaker met een winkel in Groningen een flinke strop te verduren nadat hij zich niet aan de ruimere openingstijden van het winkelcentrum had gehouden. In de VvE was afgesproken dat de openingstijden in het winkelcentrum verruimd zouden worden op donderdag, zaterdag en zondag. De man hield zich er niet aan, betaalde boetes niet en wilde uit de VvE stappen. De man verloor de rechtszaak tegen de VvE en moest duizenden euro's betalen.

Mede-eigenaar Martin Haijkens zei begin januari tegen Dagblad van het Noorden dat hij tegen de uitspraak in beroep gaat. Volgens Haijkens kost het openen op de ruimere openingstijden zijn winkel alleen maar geld. Hij spreekt over een 'doodsteek' voor de kleine fietsenwinkel met een bescheiden budget. Zijn zakenpartner Peter Oest vindt het daarentegen een kwestie van principes.