Volledig scherm
Zeven fracties hebben na maandenlange onderhandelingen een definitief akkoord bereikt over de nieuwe wet © ANP

Regenboogcoalitie presenteert eerste Klimaatwet

Zeven politieke partijen, van links tot rechts, hebben zojuist de nieuwe klimaatwet gepresenteerd. In die wet wordt voor het eerst vastgelegd dat Nederland in 2050 bijna geen broeikasgassen meer mag uitstoten.

Quote

Wat er in verkie­zings­tijd ook gebeurt, deze wet bindt politici vast aan de mast

Jesse Klaver, GroenLinks

De bijzondere regenboogcoalitie – bestaande uit regeringspartijen VVD, CDA, D66, ChristenUnie en de linkse partijen GroenLinks, PvdA en SP – gaven een gezamenlijke persconferentie. Het gebeurt niet vaak dat zo’n grote groep partijen een politiek akkoord bereikt.

De CO2-uitstoot in Nederland moet in 2050 met 95 procent omlaag ten opzichte van 1990. Dat wil zeggen dat we over dertig jaar amper nog vuile energie mogen gebruiken. Olie en gas verdwijnen. In plaats daarvan moeten we zijn overgestapt op duurzame energie, zoals stroom van zonnepanelen en windmolens.

,,Deze wet beëindigt de discussie of we deze doelen willen halen, en legt die doelen vast'', zegt fractieleider Lodewijk Asscher van de PvdA, de partij die samen met GroenLinks het initiatief nam tot de klimaatwet. Hij vindt dat het in de klimaatdiscussie te lang bij wetenschap en waarschuwingen is gebleven. ,,De werkelijkheid is: we hebben geen tijd te verliezen.''

GroenLinks-voorman Jesse Klaver verwijst naar een verhaal waarin de Griekse held Odysseus zich laat vastbinden aan de mast van zijn schip, zodat hij zich niet van de wijs kan laten brengen door het gezang van de sirenen. ,,Wat er in verkiezingstijd ook gebeurt, deze wet bindt politici vast aan de mast.''

Klimaatdag

Eens in de vijf jaar moet het kabinet een Klimaatplan schrijven. Daarin staat op welke manier de regering de klimaatdoelstellingen denkt te gaan bereiken. Elke vierde donderdag in oktober wordt het ‘Klimaatdag’: dan wordt bekeken of het kabinet nog op koers ligt. De Raad van State geeft op dat moment een onafhankelijk oordeel over de vraag of de klimaatplannen van het kabinet voldoende zijn.

Het is overigens niet zo dat mensen in 2050 naar de rechter kunnen stappen als de doelstelling van 95 procent broeikasreductie niet is gehaald. In de wet wordt bewust over een ‘doel’ gesproken om ‘de juridische kwetsbaarheid te verminderen’. Volgens een toelichting bij de wet gaat het om een politieke opdracht aan de regering - om 95 procent minder broeikassen uit te stoten - en niet om een grenswaarde die bij de rechter kan worden afgedwongen. 

Nieuwe standaard

Voormalig Amerikaans vicepresident Al Gore reageert positief op de klimaatwet. Nederland legt hiermee een nieuwe standaard neer voor ,,reducties die hard nodig zijn'', twittert Gore, die in 2006 de wereld waarschuwde voor de gevolgen van klimaatverandering in de documentaire An Inconvenient Truth (Een ongemakkelijk waarheid).

Gore is deze week op bezoek in Duitsland. Hij gaat de Duitse regering ,,aanmoedigen om ook in actie te komen en kolen uit te faseren'', aldus de man die vicepresident was onder Bill Clinton en in het jaar 2000 het presidentschap van de VS nipt aan zich voorbij zag gaan door een nederlaag tegen George W. Bush.

Al Gore on Twitter

Leaders in the Netherlands are moving ahead with a law to cut greenhouse gas emissions 95% by 2050. This sets a new bar for urgently-needed reductions. I'm in Germany this week w/@ClimateReality trainees & to encourage their government to also take strong action & phase out coal.