Volledig scherm
ERTMS moet zorgen dat treinen korter op elkaar en veiliger kunnen rijden. Daarnaast is het systeem overal in Europa gelijk.

Rekening van 7 miljard euro voor veiliger spoor

De invoering van een nieuw Europees spoorbeveiligingssysteem gaat Nederland maximaal 7 miljard euro kosten. Dat blijkt uit de nieuwste berekeningen die staatssecretaris Van Veldhoven (Spoor) heeft laten maken.

Het was al bekend dat de introductie van het European Rail Traffic Management System (ERTMS) - een systeem om de beveiliging van het spoor Europees gelijk te trekken en te verbeteren - een langlopend megaproject zou worden met een torenhoog kostenplaatje.

Een deel van die kosten, enkele miljarden voor de komende jaren, is al meegenomen in de pot voor geplande verkeersprojecten. Maar vooralsnog was niet duidelijk hoeveel geld ERTMS exact zou opslurpen vanaf 2030. 

100 miljoen per jaar 

Nu wel: spoorbeheerder ProRail verwacht dat vanaf dan tot 2050 een bedrag van zo‘n 100 miljoen per jaar nodig is voor de landelijke uitrol. Dat is in totaal dus wederom circa 2 miljard euro.

Quote

Van Veldhoven ziet het fikse bedrag zelf als ‘een eerste indicatie‘

De totale geschatte rekening van het nieuwe Europese spoorbeveiligingssysteem bedraagt inmiddels 6,5 tot 7 miljard euro, exclusief btw. Daarvoor wordt ERTMS in Nederland ingevoerd, beheerd en onderhouden. Vorig jaar ging de Europese Rekenkamer nog uit van zo‘n 5 miljard aan totale kosten.

Van Veldhoven ziet het fikse bedrag zelf als ‘een eerste indicatie‘. ,,Ik heb ProRail gevraagd dit nader uit te werken en een doorrekening te maken op basis van de kostenraming“, meldt ze. Ook de woordvoerder van ProRail benadrukt dat het gaat om ‘een voorlopige inschatting die komende jaren nog zal veranderen‘.

Invoering kan starten in 2019

Uiteindelijk zal het precieze prijskaartje mede afhangen van de snelheid waarmee het systeem wordt geïntroduceerd, de technologische ontwikkelingen en de prijsvorming in de markt. De invoering kan in 2019 starten.

De Tweede Kamer heeft enkele jaren geleden al een rapporteur aangesteld om een oogje in het zeil te houden qua planning budget en uitvoering; de VVD‘er Remco Dijkstra. Zodat een toekomstige parlementaire enquête actief kan worden voorkomen. 

Schrikken

Dijkstra denkt dat meerdere Kamerleden zullen schrikken van de nieuwste schatting tot 2050. ,,Dit gaat verder dan het regeerakkoord en het bedrag wat nu wordt genoemd, is echt enorm. De Tweede Kamer zal moeten aangeven of ze dat wil. Dat is een politieke beslissing.“

De rapporteur zal binnenkort een advies opstellen aan zijn collega‘s, die begin december spreken over ERTMS.

Quote

Dit gaat verder dan het regeerak­koord en het bedrag wat nu wordt genoemd, is echt enorm

Remco Dijkstra (VVD)
  1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
    PREMIUM

    De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

    Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’