Volledig scherm
PREMIUM
Martin van Rooijen © ANP

Rekenrente blijft voorlopig laag, maar taboe is eraf

De Tweede Kamer stemt vandaag tegen de meest simpele maatregel om pensioenkortingen te voorkomen: een tijdelijke verhoging van de rekenrente. Toch kan de veelbesproken rekenrente niet ongemoeid blijven om uit de pensioenimpasse te komen, menen pensioendeskundigen.

Quote

We moeten ook oppassen dat we ons te rijk gaan rekenen

Peter Borgdorff, PFZW

De klok begint steeds luider te tikken in pensioenland. Nog iets meer dan 11 maanden hebben sociale partners en kabinet om te voorkomen waar helemaal niemand op zit te wachten: de korting van aanvullende pensioenen. Fondsen in de metaalsector, met in totaal circa 2 miljoen deelnemers, zijn als eerste aan de beurt om af te stempelen. Andere giganten zoals PFZW (zorg) en ABP (overheid) dreigen een jaar later te volgen.

De problematiek is bekend: veel pensioenfondsen hebben volgens de bestaande rekenregels (op papier) te weinig geld in kas om pensioenbeloften nu én over pakweg zestig jaar na te komen. Hun zogeheten dekkingsgraad – waarin vermogen wordt afgezet tegen (toekomstige) verplichtingen - is te laag. Een van de grote boosdoeners is de aanhoudend lage rente, die ervoor zorgt dat fondsen zich op dit moment ‘arm moeten rekenen’, aldus PFZW-baas Peter Borgdorff. ,,Maar we moeten ook oppassen dat we ons te rijk gaan rekenen’’, haast hij zich erbij te zeggen.