Remkes: ‘Formatie kan nu snel, het wordt echt een nieuw kabinet’
VIDEO'sEen halfjaar na de verkiezingen kan eindelijk begonnen worden aan inhoudelijke coalitieonderhandelingen. VVD, D66, CDA en CU zijn bereid om over een doorstart van het huidige kabinet te praten. De deur staat zelfs open voor extra bewindspersonen van andere partijen. De nieuwe formatiefase kan volgens informateur Johan Remkes nu snel gaan.
,,Er is een grote behoefte aan een beknopt regeerakkoord", zei Remkes vanmiddag bij het aanbieden van zijn verslag aan de Tweede Kamer. Onder dreiging van nieuwe verkiezingen had D66 na maanden de blokkade met de ChristenUnie opgeheven en kwam het alsnog tot een doorbraak in deze voortslepende formatie.
Nu kan het snel gaan, volgens Remkes. ,,Er is een grote behoefte aan daadkracht in Nederland.”
Hoewel het om een doorstart gaat van de bestaande coalitie willen partijen echt een nieuwe start maken, merkt Remkes, ‘ongetwijfeld ook met nieuwe gezichten’. Dat kan onder meer door afspraken op hoofdlijnen te maken en de gedetailleerde uitwerking later te regelen. ,,De verantwoordelijkheid van het kabinet en de Kamerfracties zal meer uit elkaar komen te liggen. Het wordt een nieuw kabinet, geheel op nieuwe leest geschoeid”, zei de informateur die sprak over ‘een blamage’ als het op nieuwe verkiezingen was uitgedraaid.
Nieuwe start
Er moet een nieuwe wind gaan waaien op het Binnenhof. In plaats van ‘elkaar kapot te maken’ moeten partijen elkaar ‘weer heel maken’, waarschuwde Remkes.
De informateur sluit daarom niet uit dat er alsnog bewindspersonen aansluiten van partijen als PvdA en GroenLinks, om de nieuwe start en de nieuwe bestuurscultuur te markeren. Al stellen die partijen resoluut dat ze dat niet willen. Het linkse duo wil niet met één been in een coalitie stappen en het andere been erbuiten blijven. PvdA-leider Lilianne Ploumen wijst de uitnodiging ook ferm van de hand.
Ze stelt dat Remkes ‘conclusies trekt die niet zo besproken zijn'. ,,Voor de PvdA is geen enkele rol in de vorming van dit kabinet. Wij gaan de oppositie in.”
Of de VVD-nestor ook het vervolg van de formatie begeleidt, is nog onduidelijk. Hij adviseert voor de volgende fase wel twee informateurs te benoemen.
Blokkades weg
D66 ‘knipperde als eerst met de ogen’ na maanden vol impasses en wederzijds uitsluiten. Partijleider Sigrid Kaag kon niet anders, schetste ze vandaag. ,,Ik voel de verantwoordelijkheid zeer zwaar. Er moet iets gebeuren. De keuze was: nieuwe verkiezingen of onderhandelen met VVD, CDA en CU. Wij kiezen voor dat laatste. De kiezer spreekt, wij moeten tot een kabinet komen.”
Tekst gaat verder na de video.
Kaag vreest dat nieuwe verkiezingen ‘de politiek zouden verlammen'. ,,Dat verdient ons land niet. Bovendien is er geen garantie dat de uitslag anders zal zijn. Daarmee zijn verkiezingen alleen uitstel, dat speelt ook populisten in de kaart.”
Nieuw elan
Ze weet niet of de onderhandelingen ook zullen slagen. ,,Wij staan voor vernieuwing. Voor een ander programma, voor een nieuwe politiek en voor nieuw elan. Dat zal zich moeten vertalen naar de inhoud én naar de vernieuwing van de politieke cultuur. Nederland moet klimaatkoploper worden in Europa. We moeten de grootste structurele investering in onderwijs ooit doen, en zorgen dat Nederland ‘Europees aan het stuur zit’.”
Lees verder na de tweet.
Remkes
ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers is ook bereid om te onderhandelen. ,,Niet ten dienste van onszelf, maar ten dienste van ons land en van mensen die ook echt op een dienstbare overheid zijn aangewezen. Op hoop van zegen.” Voor CU staan thema's als klimaat, wonen en humaan migratiebeleid centraal. Ook moet politiek ‘weer dienstbaar’ zijn aan het land ‘en aan mensen die zijn aangewezen op bescherming van de overheid'.
Tekst gaat verder na de video.
Een heet hangijzer tussen D66 en CU zijn medisch-ethische kwesties, zoals de D66-wet voor Voltooid Leven. Dat formatiebommetje zou al zijn ontmanteld, schetste Remkes. CU zou bereid zijn om de behandeling daarvan een ‘vrije kwestie’ te laten in de Tweede Kamer. Al ontkent Segers dat daar een afspraak over ligt: ,,Ik ga niet onderhandelen, dat doe je aan tafel. Als je vooraf zegt: we laten alles aan de vrije krachten over, dan is dat heel wankel. Je zult erover moeten praten, hoe ga je ermee om.”
Als de doorstart van het kabinet-Rutte III inderdaad een feit wordt, heeft vooral Kaag wat uit te leggen aan haar kiezers. Zij voerde campagne met de slogan ‘nieuw leiderschap’ als alternatief voor de koers van Rutte. Ze vergeleek de oude coalitie met ChristenUnie met een ‘roestige auto’, omdat er te weinig ‘voortgang’ was geboekt, onder meer op medisch-ethische onderwerpen als euthanasie. Ze wilde breken met dat verleden. Ook was ze fel over de bestuurscultuur onder Rutte, de ‘ritsel- en regelpolitiek’.
Tekst gaat verder na de foto.
Maar betrokkenen preken nu een schone lei. VVD-leider Mark Rutte zei vandaag dat er ‘echt een nieuwe start’ moet komen: ,,Met een nieuwe cultuur en een nieuw programma. Ook met de bestuurscultuur.”
Kaag benadrukte: ,,We gaan voor de inhoud. We hebben een grote klimaatopgave, we moeten de stikstofproblemen aanpakken, enorm investeren in onderwijs, een leidende rol in Europa. Dat is de inzet. Was dit onze eerste, tweede, derde of zevende keus? Nee, maar we moeten doorgaan.”
Tekst gaat verder na de video.
Reacties: ‘Dit is meer van hetzelfde’
Oppositiepartijen van PvdA tot PVV reageren kritisch op de aanstaande doorbraak in de formatie. Volgens PvdA-leider Lilianne Ploumen betekent een doorstart van de huidige coalitie dat er ‘niets gaat veranderen’. ,,Onder Rutte III zijn woningnood, armoede en dakloosheid toegenomen terwijl de beleggers feest vieren. Dat nu onderhandelingen beginnen over een doorstart is daarmee pijnlijk voor iedereen die het juist anders wil.”
GroenLinks-leider Jesse Klaver zegt: ,,Dit kabinet heeft de wooncrisis, klimaatcrisis en ongelijkheid niet opgelost. Waarom zou dat bij een voortzetting van deze coalitie anders zijn? Wat Nederland nodig heeft is verandering.” Volgens de SP ‘veroorzaakte de oude coalitie juist de problemen’. Ze wijst daarbij op het toeslagenschandaal. ,,Hoe kunnen de veroorzakers van die problemen de oplossing zijn?” meldt aanvoerder Lilian Marijnissen. ,,De overheid die mensen ziet als potentiële fraudeurs. De rechtsstaat is er niet voor hen.” PVV-leider Geert Wilders is feller en stelt dat D66-leider Sigrid Kaag de kiezer ‘in het gezicht spuugt'. ,,Om ‘populisten niet in de kaart te spelen’. Lees: om niet afgestraft te worden in nieuwe verkiezingen. Weer met hetzelfde wanbeleid en dezelfde leugenaars en faalhazen als tot nu toe: Rutte en Kaag. RIP Nederland.’’
Zo zet het Binnenhof een eerste serieuze stap op weg naar een nieuwe regering. Er moet een dikke streep onder zes maanden van geruzie, gesar en eindeloze heen-en-weergesprekken over wie-met-wie wil en wie-met-wie-niet.
Het brengt de recordtrage formatie op een bijzonder punt. Na dik zes maanden lijkt alles ‘terug bij af’ met een beoogde coalitie die niet afwijkt van de huidige. Al zijn de interne machtsverhoudingen wel licht verschoven: het CDA leverde 5 zetels in, D66 won er juist 5.
Met 77 zetels is er een meerderheid in de Tweede Kamer, maar in de Eerste Kamer komen partijen stoelen tekort.
Maar zo ver is het nog niet. Bijna tweehonderd dagen na de verkiezingen gaat het nog slechts om het stárten van inhoudelijke onderhandelingen.
Janet was slachtoffer in toeslagenaffaire en spreekt zich uit over de formatie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Recordtrage formatie door blunders, oorlogstaal en botsende ego's: 'We hadden Rutte politiek moeten kaltstellen’
Er was een explosief memo, een bijna-val en wederopstanding van een premier. Aan de onderhandelingstafel gaf niemand een millimeter toe. Een unieke Haagse cocktail leidde tot de recordtrage formatie van 2021. Vandaag moet de doorbraak dan ein-de-lijk komen. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Nederlaag op nederlaag: ‘B-merk’ CDA is al langer in verval
Overstappers naar BBB, kiezers die thuisblijven: het CDA krijgt klap op klap bij verkiezingen en het ergste is: de harde kern in de achterban slinkt en vergrijst. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
met video145
Caroline van der Plas na gesprek met Rutte: ‘Situatie is onhoudbaar, ik verwacht verkiezingen’
BBB-voorvrouw Caroline van der Plas denkt niet dat het kabinet het einde van het jaar haalt. Bij regeringspartijen VVD en CDA bespeurt zij wel enige bereidheid om met haar mee te bewegen in het stikstofdossier, maar ze verwacht dat D66 ‘de poot stijf houdt’.
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
-
-
PREMIUM
Remkes vroeg: En wat nu dan? Daarna keek iedereen naar het plafond
Het pre-formatie-tijdperk nadert een einde, maar maandag was een doorbraak nog ver weg. Mark Rutte, Sigrid Kaag en Wopke Hoekstra keken toen nog erg vaak naar het plafond. -
Na doorzeuren oppositie debatteert Tweede Kamer voor het eerst over verkiezingsuitslag
Na protest van de voltallige oppositie in de Tweede Kamer komt er een debat over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. Dat is voor het eerst. De regeringspartijen wilden er aanvankelijk niet aan, maar de Kamer ging daar niet mee akkoord.