Remkes na weekend op de hei: ‘Ontslag van Kaag en Bijleveld heeft veel politieke pijn veroorzaakt’
VIDEODe ontslagen van de ministers Sigrid Kaag (D66) en Ank Bijleveld (CDA) hebben veel ‘politieke pijn veroorzaakt’ die de formatiegesprekken dit weekend hebben ‘gecompliceerd’. Van een doorbraak is dan ook nog geen sprake nadat Kaag, Mark Rutte (VVD) en Wopke Hoekstra (CDA) een weekendje op de hei verder praatten.
Volgens Remkes wordt er volgende week maandag verder gesproken. ,,We zijn nog niet uitgesproken met elkaar.” Maar, waarschuwde hij eveneens: ,,We zijn er nog niet uit of deze partijen met elkaar verder willen.”
VVD-leider Mark Rutte was wat minder negatief in zijn commentaar. Rutte: ,,De sfeer was meer dan uitstekend en we hebben zeer intensief gesproken met elkaar, maar we zijn nog niet klaar met elkaar. Het is heel heftig geweest, het was een zware tik van de Tweede Kamer richting het kabinet. De sfeer tussen deze partijen is er niet door verslechterd, maar het heeft wel gevolg gehad voor de contacten tussen de partijen.”
Door Prinsjesdag en de daarop volgende debatten ligt de formatie, die toch al lang duurt, voor een week stil.
Tekst gaat verder onder de foto.
Rutte zei, een beetje met zijn pet op premier op, dat de VVD de leiding neemt om de begroting voor volgend jaar niet verloren te laten gaan. Het kabinet presenteert dinsdag op Prinsjesdag de begroting voor komend jaar, maar die is tamelijk beleidsarm, omdat het kabinet demissionair is. Om toch nog ‘noodzakelijke dingen', aldus Rutte, gaat VVD-fractieleider Sophie Hermans ‘kijken’ wat er mogelijk is met partijen ‘in het brede midden’ om toch wat meer beleid neer te zetten in de begroting van volgend jaar. Ze zal daarom een meerderheid in de Tweede Kamer proberen te vinden, bijvoorbeeld voor beleid op het gebied van wonen.
Informateur Johan Remkes zei zaterdag al, bij aanvang van de gesprekken, dat de formatiepuzzel er de afgelopen dagen met het aftreden van Sigrid Kaag en Ank Bijleveld als demissionaire ministers ‘niet eenvoudiger op is geworden’.
Het CDA voelde zich gepiepeld door coalitiegenoot ChristenUnie, omdat het de motie van afkeuring steunde tegen het kabinet, Kaag en vooral: Bijleveld. Die voelde zich vervolgens ook weer gepakt door D66, omdat Kaag vooraf niet aan haar had laten weten dat ze zou aftreden. Dat vertelde ze alleen Rutte. Bijleveld zag zich daardoor een dag later alsnog gedwongen ook haar ontslag in te dienen.
Sigrid Kaag sprak na het weekend van een 'heftige week’. ,,Het heeft voor iedereen onderstreept dat er vruchtbare samenwerking met de Tweede Kamer moet zijn.” Er is volgens Kaag ‘veel gebeurd', maar: ,,Nu moeten we de partijbelangen ontstijgen. Er wordt weer verder gepraat.”
Kaag ging vragen uit de weg over de beschuldiging dat ze Bijleveld heeft verrast met haar eigen ontslag. ,,Iedereen heeft zijn eigen afweging gemaakt.” Ze zei wel dat het kabinet een beetje ‘een duiventil’ is geworden. ,,We beginnen, of althans, het demissionair kabinet, geen ‘we’ meer, begint wel een duiventil te worden.”
CDA-leider Wopke Hoekstra noemde de afgelopen week ‘een lastige'. ,,Het was op persoonlijk vlak heel ingewikkeld en heeft ook gevolgen gehad voor de dynamiek. Maar we hebben goede gesprekken gevoerd. Ik ga met gematigd optimisme weg vandaag.”
We hebben de verplichting om de smaken die er voor vruchtbare samenwerking zijn, te onderzoeken. We hebben niet de luxe, of je nu in of buiten de coalitie zit, om partijen opzij te schuiven
Hoekstra wilde niet meer achterom kijken naar welke partijen wie een streep zouden hebben geleverd. ,,Dat zorgt voor een mooi nieuwsbericht voor 5 minuten, maar dat helpt niet op de lange termijn.” Hoekstra zei over kabinetsvorming: ,,Zoveel smaken zijn er niet meer over. We hebben de verplichting om de smaken die er voor vruchtbare samenwerking zijn, te onderzoeken. We hebben niet de luxe, of je nu in of buiten de coalitie zit, om partijen opzij te schuiven.”
Volgens alle partijleiders gaat het nog steeds om de vraag óf ze samen verder willen als minderheidskabinet. Van een doorbraak was dus zeker geen sprake na het weekendje weg van het Binnenhof.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Uber-klokkenluider: Geheime belastingdeal met Nederland was ‘sweet’
Via een ‘warme, gezellige relatie’ heeft de Belastingdienst het vervoersbedrijf Uber actief geholpen belasting te ontwijken. Daardoor zou Uber in ons land slechts 0,25 procent over een groot deel van zijn winstbelasting hoeven betalen. -
PREMIUM
Dit ‘hutje op de hei’ moet fungeren als politieke EHBO: ‘Je maakt elkaar de hele dag mee’
Onderhandelen over coalities die niemand wil, doe je op De Zwaluwenberg. Deze Eerste Hulp Bij –politieke- Ongelukken moet nu weer tot resultaat leiden. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
update49
D-day CDA: fractie wil andere stikstofkoers, ‘maar ik ga niet hier een kabinetscrisis afkondigen’
Na het recordverlies bij de verkiezingen houdt het CDA dinsdagavond opnieuw crisisberaad. Volgens de partijtop kan Wopke Hoekstra aanblijven, wel pleiten provinciale afdelingen voor een radicaal andere stikstofkoers. Stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) zet de deur daarvoor op een kier, D66 houdt voorlopig vast aan het regeerakkoord. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.
-
met video
Kaag: ‘Voor de monarchie is nog altijd voldoende draagvlak’
Het kabinet ziet geen enkele reden om de monarchie af te schaffen. Volgens vicepremier en D66-leider Sigrid Kaag wordt de monarchie meer gewaardeerd dan de politiek. -
-
-
PREMIUMVideo
Onderhandelaars om tafel in Hilversum: Rutte hoopt op ‘doorbraak kort na weekend’
De hoofdrolspelers van VVD, D66 en CDA zijn neergestreken op de Zwaluwenberg in Hilversum om te zien of er levensvatbaarheid is om een minderheidskabinet tot stand te brengen. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.