Respijt voor oudere automobilist zonder geldig rijbewijs
Ouderen die door problemen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen tijdelijk zonder geldig rijbewijs rijden, krijgen hoogstwaarschijnlijk maximaal een jaar lang respijt. Dat heeft verkeersminister Van Nieuwenhuizen vanavond gemeld aan de Tweede Kamer. Deze senioren moeten dan wel in het keuringstraject zitten bij het CBR.
Zo komen zij in de situatie dat hun rijbewijs dreigt te verlopen of verlopen is, of geen examen kunnen doen
Sinds de tweede helft van vorig jaar hebben klanten van uitvoeringsorganisatie CBR steeds vaker last van lange doorlooptijden bij de medische beoordelingen van gezondheidsverklaringen. Vooral 75-plussers of mensen met een aandoening - die niet mogen rijden zonder goedkeurend stempel, maar erg afhankelijk zijn van hun vervoermiddel - komen daardoor in grote problemen.
Het CBR schreef begin juni nog aan de minister dat het voor een té groot aantal klanten langer dan de gebruikelijke termijn duurt voordat zij een besluit hebben of ze gezond genoeg zijn om te rijden. ,,Zo komen zij in de situatie dat hun rijbewijs dreigt te verlopen of verlopen is, of geen examen kunnen doen.”
Om al deze scenario‘s te vermijden, onderzoekt Van Nieuwenhuizen nu serieus de mogelijkheid om de geldigheid van het rijbewijs van 75-jarigen maximaal met één jaar te verlengen in het rijbewijsregister. Zij kunnen dan eventjes doorrijden en het CBR kan gecontroleerd de achterstanden wegwerken.
Geen overbodige luxe
Volgens de minister is dit plan geen overbodige luxe. Ze constateert dat de situatie bij het CBR voorlopig ‘kwetsbaar’ zal blijven en dat de verkeersveiligheid daardoor onder druk kan komen te staan. De organisatie heeft nu onvoldoende capaciteit om mensen met een aandoening te checken die zich vrijwillig melden voor een keuring. Ook bestaat het risico dat mensen een verklaring niet (volledig) naar waarheid invullen in een poging door de mazen van het net te glippen.
Verkeersveiligheidsorganisatie SWOV heeft begrip voor het voorstel en de verzekeraars hebben aangegeven dat senioren met een verlengd rijbewijs gewoon verzekerd blijven. Van Nieuwenhuizen kijkt nog naar de handhaving, samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Ook moet het voorliggende plan uiteindelijk worden vastgelegd in een bestuurlijke maatregel. Dat duurt normaal zes tot negen maanden, maar de minister gaat proberen de regeling veel eerder te laten ingaan, omdat de problemen nu spelen.
Niet straffen
Half april nam een meerderheid van de Tweede Kamer al een motie van D66 en CDA aan waarin het kabinet wordt opgeroepen deze burgers niet te straffen als zij, in afwachting van hun nieuwe rijbewijs, toch de weg op gaan. Mits ze natuurlijk een geldige medische verklaring hebben.
Oorspronkelijk stelde de minister niet te willen gedogen dat iemand mag rijden zonder vastgestelde rijgeschiktheid. Dit zou risico’s met zich meebrengen voor de verkeersveiligheid. Daarnaast zou een coulanceregeling ‘lastig uitvoerbaar en fraudegevoelig’ zijn, onder meer voor de politie.
Het CBR heeft, mede onder politieke druk, al maatregelen genomen om de capaciteitsproblemen aan te pakken. Zo is de klantenservice verder uitgebreid, is een spoedprocedure ingevoerd voor beroepschauffeurs en krijgen mensen in bijzondere situaties voorrang.
Volgens de minister zal 2019 in zijn geheel nodig zijn om de achterstanden zoveel mogelijk in te lopen. Morgen debatteert de Tweede Kamer over de problemen bij het CBR.
D66 en CDA reageren allebei gematigd positief op de aankondiging van de minister. CDA-Kamerlid Maurits von Martels spreekt van ‘lichtpuntjes’ en D66‘er Rutger Schonis herkent veel terug in de brief van de coulanceregeling die hij heeft voorgesteld met zijn collega. De heren willen wel zien dat de minister haast maakt met de uitvoering van haar plan. Ook moet er aandacht blijven voor mensen met een aandoening en de problemen waar zij bij het CBR tegenaan lopen, aldus de parlementariërs.
Krijn en Astrid wachten al tijden op verlenging van hun rijbewijs. Nu dreigt hun geplande vakantie in gevaar te komen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
Overheid moet wachtende tbs'ers tienduizenden euro's betalen
Door een tekort aan plekken in tbs-klinieken moet het kabinet de komende jaren tienduizenden euro’s aan wachtende patiënten betalen. De afgelopen 18 maanden is 57.000 euro uitgekeerd aan tbs’ers. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
Beginnend bestuurders vaker rijbewijs kwijt
Nog maar een paar jaar je rijbewijs op zak en dan moet je het alweer inleveren na een overtreding. Beginnend bestuurders gaan dit jaar opvallend vaak de fout in, blijkt volgens RTL Nieuws uit cijfers van het Openbaar Ministerie. -
Column156
Terwijl Rutte bleef schitteren door afwezigheid nam Van der Plas de touwtjes stevig in handen
Debby Gerritsen vervangt deze weken Özcan Akyol als columnist. Ze schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.
-
Lange wachttijden CBR voorbij door aantrekken nieuwe examinatoren
De lange wachttijden voor rijexamens zijn voorbij. Iedereen kan binnen de met de overheid afgesproken termijn van zeven weken afrijden. Voorheen kon het maanden duren voordat een kandidaat kon afrijden. -
PREMIUM
Vliegen, boeren, bouwen: ineens lijkt er niets meer te kunnen
Minder vliegen vanaf Schiphol. Minder koeien in de wei. Woningbouwprojecten die jaren vertraging oplopen. Lang dachten we allerlei milieuregels te kunnen plooien. Nu wil het kabinet dat we er snel aan voldoen. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden.