Volledig scherm
Het Spark-gebouw bij Sloterdijk, het tijdelijk onderkomen van EMA. © anp

Rijk komt terug op slechte huurdeal voor EMA-noodgebouw

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft bij nader inzien bedacht dat een tienjarig miljoenencontract voor de huur van een noodgebouw in Amsterdam - waar tijdelijk de Europese medicijnwaakhond onderdak krijgt - toch niet zo'n goede deal is.

Vanmorgen werd bekend dat het Rijk nu voor 42,8 miljoen euro het Spark-gebouw in Amsterdam wil verwerven. ,,Kopen blijkt voordeliger, zeker voor de lange termijn", luidt de toelichting.

Begin dit jaar schreef deze krant dat Nederland diep in buidel moet tasten voor komst van het European Medicines Agency (EMA) naar ons land. Nederland bouwt voor 255 miljoen euro een fonkelnieuw gebouw op de Zuidas. Maar deze locatie wordt pas volgend jaar november opgeleverd. 

Noodoplossing

Dus werd aanvankelijk als noodoplossing een gebouw bij Amsterdam Sloterdijk gehuurd, maar tegen een fikse prijs. Volgens ingewijden ging het om 2,5 miljoen euro per jaar tegen een looptijd van tien jaar die in moest gaan op 1 januari 2019.

Destijds was al duidelijk dat de EMA-medewerkers op deze locatie maar maximaal een jaar tot anderhalf jaar zullen verblijven, omdat ze daarna in het kersverse pand aan de Zuidas trekken. 

Vervolgens zou het Rijksvastgoedbedrijf het pand tot 2029 moeten onderverhuren, alsnog kopen of de deal ontbinden tegen betaling van een boete. Dat blijkt nu toch geen gunstig vooruitzicht, dus is de huurdeal omgezet in een koopdeal.

Brexit

Het agentschap verhuist uiterlijk 30 maart 2019 vanuit Londen naar Amsterdam in verband met de brexit; de eerste medewerkers komen waarschijnlijk al eerder. De nieuwbouw voor het EMA aan de Zuidas is half november 2019 klaar, waarna de medewerkers in fases worden overgeheveld.   

Het Spark-gebouw bij Sloterdijk is dan eind 2019 beschikbaar om rijksdiensten in onder te brengen, aldus de overheid.

Wat doet het EMA?

Het Europees Medicijnagentschap bepaalt simpel gezegd welke medicijnen toegang krijgen tot de Europese Markt. Zo worden medicijnen bijvoorbeeld op werkzaamheid en bijwerkingen getest. Echter bepaalt het EMA niet wat medicijnen moeten kosten, die bevoegdheid ligt bij de producenten zelf.