Volledig scherm
© ANP

Rijtest voor mensen met vroege dementie wellicht overbodig

Automobilisten met een beginnende, zeer lichte vorm van dementie hoeven in de toekomst wellicht geen rijtest meer af te leggen bij het CBR. 

Momenteel wordt voor de beoordeling van de rijgeschiktheid van iemand waarbij dementie is geconstateerd, gekeken naar de Gezondheidsverklaring, informatie van een medisch specialist én naar het resultaat van een rijtest.

Straks kan wellicht via de afname van een neuropsychologische test al bepaald worden of iemand voorlopig nog geschikt is om auto te rijden of dit beter niet meer kan doen.

Verkeersonderzoeksbureau SWOV, een belangrijke adviseur van minister Van Nieuwenhuizen, onderzoekt de nieuwe methode en lanceerde onlangs een oproep aan 50-plussers. 

Proefkonijn

,,SWOV zoekt automobilisten met de ziekte van Alzheimer'', staat er in de advertentie. De proefkonijnen vullen thuis een vragenlijst in en moeten een neuropsychologische test, inclusief een rit in een rijsimulator, ondergaan. Ook een rijtest op de weg en enkele maanden met een camera rijden, behoren tot de proef.    

Volgens een woordvoerster van het CBR kan het alleen gaan om automobilisten met een zeer lichte vorm van dementie, omdat alleen zij tijdelijk nog een auto mogen besturen. Rijden in een bus of vrachtwagen is zelfs bij alzheimer in het beginstadium al verboden.