Volledig scherm
Oud-politica Rita Verdonk gaat adviseren over vermindering van de administratieve rompslomp in de zorg © RUUD VERHALLE

Rita Verdonk gaat regeldruk in de zorg aanpakken

Oud-minister Rita Verdonk gaat aan de slag als speciaal adviseur om de regeldruk in de thuishulp en de jeugdzorg aan te pakken. 

Binnen één jaar moeten de administratieve lasten voor professionals en zorgaanbieders merkbaar verminderd zijn, hebben minister Hugo de Jonge (VWS), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en acht zorgkoepels afgesproken.

De administratieve lasten zijn voor veel medewerkers in de jeugdzorg en de maatschappelijke ondersteuning een doorn in het oog. Het kabinet wil daarom, samen met gemeenten en zorgaanbieders, zorgen dat er minder papierwerk komt. Zo blijft er meer tijd over voor zorg en ondersteuning.

Schrapsessies

Rita Verdonk zal als speciaal adviseur van het programma aan de slag gaan. Ook gaat ze met werkgevers en werknemers verschillende sessies organiseren om regels te schrappen.

De aanpak sluit aan op de ondersteuning van gemeenten door de voormalige Arnhemse wethouder Martijn Leisink. Op zijn advies werken gemeenten en zorgaanbieders al langer samen aan het verminderen van de regeldruk.