RIVM-baas: Groepsimmuniteit tegen corona is geen doel op zich
VideoHet is geen doel van het huidige kabinetsbeleid dat er zoveel mogelijk Nederlanders immuun worden voor het coronavirus. Groepsimmuniteit helpt wel mee bij de bestrijding van corona, aldus RIVM-directeur Jaap van Dissel tegen de Tweede Kamer.
Delen per e-mail
Het is allemaal een kwestie van framing. Hoe regeringen hun ingrepen verkopen aan het volk.
Van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, herhaalde vanmorgen tijdens een briefing de woorden van premier Rutte eerder deze week: ,,Er zullen nu eenmaal veel mensen geïnfecteerd raken. Dat geldt zelfs voor landen die op slot zitten.”
Het voordeel volgens de RIVM-baas: ,,Een overgrote meerderheid creëert immuniteit na het doorlopen van de ziekte. Zo ontstaat groepsimmuniteit. Die groep vormt als het ware een schild rondom onze kwetsbare burgers. En ingrijpende maatregelen kunnen dan wellicht in de toekomst ook wat worden teruggedraaid", aldus de wetenschapper.
Belangrijke helpende factor
Groepsimmuniteit is dus een belangrijke helpende factor bij de bestrijding van corona. Maar waarom laten we dan niet actief zoveel mogelijk mensen ziek worden? Volgens Van Dissel zou het ‘zeer onverstandig’ zijn om het virus volstrekt de vrije hand te geven, omdat dan gedurende de piek de druk op onze zorgvoorzieningen onacceptabel hoog zou worden.
We doen nu het goede, vindt hij. Door het virus op gecontroleerde wijze toe te laten in ons land en ouderen en zieken ervan af te sluiten, smeren we de piek (en dus de druk op de zorg) uit. Later kan er dan geen nieuwe piek meer ontstaan, omdat veel Nederlanders tegen die tijd inmiddels of immuun of gevaccineerd zijn.
Volgens Van Dissel lijkt het overigens dat de verschillende landen allerlei andere maatregelen nemen, maar dat is volgens de expert in de praktijk helemaal niet zo. Ook zijn de meeste landen helemaal niet op slot, terwijl ze dat wél beweren. Alleen delen van China en Italië zitten echt op slot. ,,Het is allemaal een kwestie van framing. Hoe regeringen hun ingrepen verkopen aan het volk.”
Het kan nog wel een jaar duren voordat een vaccin tegen corona breed beschikbaar is, aldus de directeur van het RIVM.
In de nieuwste Achter het Verhaal praat verslaggever Hanneke van Houwelingen over het verschil van mening over groepsimmuniteit:
Bekijk hieronder al onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVerkiezingen
Nieuwkomers zoeken kansen: ‘Verkiezingen zijn voor nieuwe partijen vaak een slachting’
Ze willen het parlement opschudden met grootse plannen. Maar hoe breken nieuwe partijen door de vestingmuur rond het Binnenhof? Over financiële drempels, coronadominantie, en een machtsstrijd bij de partij van Willem Engel. -
video
Lees hier de toespraak van Rutte terug: ‘Let een beetje op elkaar, ik reken op u’
In zijn toespraak tot het volk heeft premier Mark Rutte alle Nederlanders opgeroepen om alert te blijven, aanwijzingen van de overheid op te volgen én een beetje op elkaar te letten. ,,Samen komen we deze moeilijke periode te boven.’’ -
PREMIUM
Is er een toekomst voor de euro? ‘Hij stort ons vanzelf in een crisis, bereid je daar op voor’
Is de euro nog wel houdbaar nu vooral de rijkere eurolanden van de munt lijken te profiteren? Renske Leijten (SP) mikt op een noordelijke en een zuidelijke euro, Hans Vijlbrief (D66) vraagt geduld: eurolanden moet meer naar elkaar toe groeien. -
PREMIUMZES VRAGEN
Over groepsimmuniteit en het Nederlandse coronabeleid: ‘Het virus blijft hier’
Nederland neemt strikte sociale maatregelen, maar gooit het land niet op slot. Zo kan ook weerbaarheid worden opgebouwd tegen het coronavirus. ,,Wen er nou maar aan: het is hier en het blijft.’’ -
Podcast: Massahysterie bij Viruswaarheid, een onbetrouwbare overheid en de arrogantie van Hoekstra
Wel een avondklok, geen avondklok, toch een avondklok. Protestgroep Viruswaarheid beleefde een knotsgekke week, en met hen heel Nederland. Bliksemsnel werd er een nieuwe spoedwet gemaakt, maar wat zegt dat over de betrouwbaarheid van de overheid? En wat gebeurt er als het kabinet afspraken niet nakomt? In Zeeland weten ze daar meer van, want daar zou een marinierskazerne komen, maar die kwam niet. De verkiezingscampagne kent daarnaast de eerste blunderaar met een schaatsende Wopke Hoekstra.
-
PREMIUMINTERVIEW
Lilian Marijnissen: ‘Wij zijn geen zakkenvullers. We zitten er voor onze idealen’
Lijsttrekker Lilian Marijnissen (35) nam eind 2017 vol goede moed het stokje bij de Socialistische Partij over van Emile Roemer, maar inmiddels bungelt de SP rond de tien zetels in de peilingen (nu veertien in de Tweede Kamer). Wat gaat Marijnissen één maand voor de verkiezingen doen om het tij te keren? In ieder geval haar eigen verhaal vertellen. -
Minimumloon naar 14 euro of zo houden? Dit willen de partijen uit de Tweede Kamer
De verkiezingen zijn al over drie weken; hoog tijd dus om de partijprogramma’s eens goed te bekijken. De hoogte van het minimumloon is voor veel mensen van belang. Bijna alle partijen willen dat het meer wordt, maar hoeveel precies? En: moet de bijstand meestijgen of niet? We leggen de standpunten naast elkaar van de dertien partijen die nu in de Tweede Kamer zitten. -
Milieuvervuiling door autobanden in 2050 opgelost, zegt Michelin
Over 30 jaar zullen autobanden niet langer het milieu vervuilen. Dat belooft Michelin, een van de grootste bandenfabrikanten ter wereld.