RIVM: vaccinatiegraad gestabiliseerd, maar nog niet terug op ‘veilige’ 95 procent
De daling van de vaccinatiegraad is gestopt. Voorlopige cijfers voor jongere kinderen laten zelfs een lichte stijging zien van het aantal inentingen.
De vaccinatiegraad is voor de meeste inentingen ongeveer gelijk gebleven aan het jaar ervoor, staat in het rapport Vaccinatiegraad en jaarverslag Rijksvaccinatieprogramma Nederland 2018.
Landelijk heeft 92,4 procent van de kinderen op 2-jarige leeftijd de DKTP-vaccinaties (difterie, kinkhoest, tetanus, polio) gehad (92,6 procent een jaar eerder), 92,9 procent de BMR -inenting (bof, mazelen en rodehond), exact hetzelfde percentage als een jaar eerder.
Stabiel
Slechts 4,6 procent van de tweejarigen heeft geen enkele vaccinatie gehad
Van deze kinderen, geboren in 2016, heeft zelfs 90,2 procent alle beschikbare inentingen ontvangen. Ook dat getal is stabiel. Denk dan aan vaccinaties tegen de bacterie die hersenvliesontsteking kan veroorzaken, tegen hepatitis B, tegen pneumokokken en tegen meningokokken C.
Een deelname van minimaal 95 procent is echter nog altijd belangrijk vanwege het streven van de World Health Organization om ziekten als mazelen wereldwijd uit te roeien, aldus het RVIM.
Positief is dat de voorlopige vaccinatiegraad voor onder meer DKTP en BMR bij zuigelingen in maart 2019 iets hoger ligt dan de vaccinatiegraad rond dezelfde tijd vorig jaar, zien de onderzoekers. Slechts 4,6 procent van de 2-jarigen heeft geen enkele vaccinatie gehad, dit percentage stijgt of daalt niet.
Mouwen opstropen
Ik hang de vlag pas uit als we weer stabiel terug zijn op een vaccinatiegraad van 95 procent of hoger
Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) is blij met de ontwikkelingen. ,,Dit positieve signaal is voor mij alleen maar een stimulans om de mouwen nog verder op te stropen en door te pakken met het actieplan, waar ik en alle andere betrokkenen nu druk mee zijn. Ik hang de vlag pas uit als we weer stabiel terug zijn op een vaccinatiegraad van 95 procent of hoger.”
De vaccinatiegraad moet zo hoog mogelijk zijn om de kans te verkleinen dat in de toekomst ziekten zoals mazelen uitbreken. Het is daarom belangrijk deze ontwikkelingen nauw te blijven volgen. Internationaal gezien is de vaccinatiegraad in Nederland hoog te noemen, met uitzondering van HPV (een virustype dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken). Dit geldt ook voor het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden.
Ook de landelijke vaccinatiegraad van HPV is met 45,5 procent gelijk aan het jaar ervoor. Dat cijfer ligt nog hoger (48,5 procent) als ook de vaccinaties worden meegenomen die na de veertiende verjaardag zijn gegeven. Daarnaast ligt de voorlopige inentingsgraad voor meisjes geboren in 2005 op dit moment ruim 3 procent hoger dan rond dezelfde tijd vorig jaar voor meisjes geboren in 2004.
Verder is het vaccin tegen meningokokkenziekten in 2018 uitgebreid met meerdere typen, waaronder meningokok W. In 2018 werd uit voorzorg begonnen met het vaccineren van jongeren. De voorlopige landelijke deelname aan deze gecombineerde meningokokken ACWY-vaccinatie is hoog (87 procent).
Groepsbescherming
Per saldo oordeelt het RIVM: ,,Hoewel de landelijke vaccinatiegraad nog niet terug is op het oude niveau, is er een einde gekomen aan de dalende trend. In Nederland lijkt de vaccinatiegraad voor mazelen ook nog voldoende hoog voor groepsbescherming. Hier hebben we de afgelopen jaren ook geen mazelen-uitbraak gezien zoals in andere Europese landen.”
De staatssecretaris kondigde eind vorig jaar een plan aan om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen. Zo worden mensen die hun kind een inenting onthouden, straks aangesproken op hun gedrag. Ook gaat de overheid de strijd aan met onjuiste informatie over vaccinatie en moet het makkelijker worden om gemiste injecties in te halen. Daarnaast is het kabinet bereid om, mocht dat in de toekomst nodig zijn, dwingender maatregelen zoals een vaccinatieplicht te onderzoeken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
met video79
Minister: Geen ‘ophaalplan’, maar werkloze jongeren uit banlieues blijven welkom
Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) blijft er bij: werkloze Franse jongeren uit probleemwijken zijn welkom om te komen werken in Nederland, zoals ze vanmorgen opperde in het AD. Maar het kabinet gaat niet actief naar hen op zoek, voegt de minister daar nu aan toe. -
PREMIUMInterview
Jaap van Dissel: Twee keer een zelftest bij klachten is verstandig
Binnenkort praat Jaap van Dissel zijn Outbreak Management Team bij over de zomergolf. Extra maatregelen zijn nu niet nodig, maar de basisregels en een dubbele zelftest zijn wel verstandig. ,,Je kunt ook niet elke neusverkoudheid voorkomen.’’ -
Gezondheidsraad: Ook jongens inenten tegen hpv-virus
De Gezondheidsraad wil dat ook jongens voortaan worden ingeënt tegen hpv, het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Het virus veroorzaakt ook soorten kanker die jongens treffen. -
PREMIUMUpdate
Blokhuis: ‘Ik ga niemand vaccinaties door de strot duwen’
Het is essentieel dat meer mensen hun kinderen laten vaccineren, vindt verantwoordelijk staatssecretaris Paul Blokhuis. In eerste instantie om de gezondheid van hun kroost te beschermen, maar ook uit groepsbelang. Toch ziet hij vaccinatieplicht niet zitten.
-
met Video203
Kabinet kondigt ‘gascrisis’ af: sterk vervuilende kolencentrales mogen op volle toeren draaien
Om komende winter niet in de kou te zitten, kondigt het kabinet het eerste niveau van een gascrisis af. Vervuilende kolencentrales mogen tot en met 2024 weer op volle toeren draaien en bedrijven krijgen een bonus als ze minder gas gebruiken. De gaskraan in Groningen wordt voorlopig niet verder opengedraaid. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
10
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret.