Rob Jetten nieuwe fractievoorzitter D66: 'Een grote eer'

VIDEORob Jetten is de nieuwe fractievoorzitter van D66. Dat heeft de partij zojuist bekendgemaakt. Jetten (31) is daarmee de opvolger van Alexander Pechtold, die dit weekend liet weten na 12,5 jaar in de Kamer te vertrekken. 

Quote

Ik zal bijdragen aan de stabili­teit van de coalitie, zodat afspraken over onderwijs en klimaat worden uitgevoerd

Rob Jetten

Jetten was na een eerdere bijeenkomst van de fractie op maandag als enige kandidaat overgebleven. ,,Het is met grote dankbaarheid dat ik begin aan mijn klus. Een grote verantwoordelijkheid, en een nog grotere eer", zegt hij. 

De nieuwe fractievoorzitter wil van ‘een schonere wereld’ zijn speerpunt maken. ,,We hebben als D66 ervoor gekozen om in dit kabinet te gaan zitten om dingen voor elkaar te krijgen. Dat zullen we ook blijven doen binnen deze coalitie.”

Jetten zit sinds maart vorig jaar in de Tweede Kamer. Hij voert daar namens de regeringspartij het woord over onder meer energie, klimaat en economische zaken. Hij zal het anders aanpakken dan Pechtold, voorspelt hij vast. ,,Ik ben een heel ander mens dan Pechtold, dus jullie zullen een ander type politicus zien. De onderwerpen zullen wel hetzelfde blijven."

Jong

Quote

U mag mij op mijn daden beoordelen

Rob Jetten
Volledig scherm
© ANP

Jetten is met zijn 31 en ruim 6 maanden de op twee na jongste fractievoorzitter ooit in de Tweede Kamer. De jongste ooit was Jesse Klaver (GroenLinks) in 2015, hij was toen 29. Hans Wiegel was net 30 toen hij in 1971 eerste man van de VVD werd.

Jetten wordt dus derde in het rijtje. Lilian Marijnissen, de huidige fractieleider van de SP, was bij haar aantreden in december 2017 de jongste vrouwelijke fractievoorzitter ooit. Zij was toen 32.

Geconfronteerd met zijn leeftijd zegt Jetten: ,,U mag mij op mijn daden beoordelen." Hij sluit niet uit dat hij later ook lijsttrekker wil worden. ,,De leden hebben het laatste woord." Vanmiddag maakt hij kennis met collega-fractieleiders.

Leider

Quote

Je bent al vanaf de jongerenaf­de­ling betrokken bij de partij. Je bent niet alleen een talent, maar een leider

Alexander Pechtold

Alexander Pechtold, die niet heeft meegestemd, is blij met zijn opvolger: ,,Het deed me groot genoegen dat er zo veel namen de ronde deden. Maar ik ben ongelooflijk trots. Je hebt afgelopen jaar laten zien dat je je mannetje staat op moeilijke dossiers. Dat je de rust bewaart. Je bent al vanaf de jongerenafdeling betrokken bij de partij. Je bent niet alleen een talent, maar een leider.’’ 

Sinds zaterdag werd er al volop gespeculeerd over de kansrijkste opvolger als fractievoorzitter. De namen van Jan Paternotte, Sjoerd Sjoerdsma, Rob Jetten, Kees Verhoeven en Steven van Weyenberg doken het vaakst op. In een opiniepeiling van Maurice de Hond bleek Pia Dijkstra favoriet, maar die werd binnen de partij niet als kandidaat gezien.

Vertrek

Pechtold maakte zijn vertrek dit weekend wereldkundig, maar nam dat besluit al in maart. Hij wijst daarmee van de hand dat zijn besluit gerelateerd is aan recente publicaties. In de media werd regelmatig gespeculeerd dat hij zou vertrekken, maar dit werd telkens tegengesproken vanuit de partij. Jetten wil niet zeggen of hijzelf eerder wist van het opstappen van Pechtold. ,,Wij zijn als fractie zaterdag geïnformeerd."

Premier Rutte noemt het vertrek ,,een groot verlies voor zijn partij en voor de Nederlandse politiek.'' Hij denkt niet dat zijn coalitie gaat wankelen nu een van de steunpilaren verdwijnt. Jetten bevestigt dat: ,,We hebben ons als leden van de fractie allemaal gecommitteerd aan het regeerakkoord."

Volledig scherm
De nieuwe fractievoorzitter Rob Jetten (L) en zijn voorganger Alexander Pechtold (D66). © ANP