Volledig scherm
Emile Roemer. © ANP

Roemer: VVD, CDA en D66 hebben zich verloofd

Partijraad SPDe leiders van het 'motorblok' van VVD, CDA en D66 gedragen zich alsof ze verloofd zijn. Dat vindt SP-leider Emile Roemer. De partijen klampen zich volgens hem aan elkaar vast in de hoop dat ze samen een kabinet kunnen vormen. Voor de vorm mag daar nog een vierde partij bij aanschuiven, constateert hij. ,,Daar pas ik voor."

Roemer sprak gisteren zijn actieve partijgenoten toe op de partijraad van de Socialistische Partij. Daar benadrukte hij andermaal dat een centrumlinkse coalitie zonder de VVD de beste oplossing zou zijn voor de uitdagingen waarvoor Nederland staat, zoals kwesties op het gebied van migratie en veiligheid. 

De SP-leider beaamde signalen uit de zaal dat het CDA - als onderdeel van een centrumrechtse coalitie - ook niet bepaald de perfecte regeringspartner is voor de socialisten. Maar hij vindt regeren met de VVD erger. Roemer: ,,Iedere democratie heeft recht op goede oppositie. En ik denk dat Mark Rutte dat prima kan."

Overigens heeft D66-leider Alexander Pechtold nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij zijn partij niet per se alleen maar ziet regeren in een 'motorblok' met VVD en CDA. Volgens Pechtold moeten de partijen die nu met de ChristenUnie aan tafel gaan zitten, niet worden gezien als een 'drie-eenheid'.

Tendentieus

Volledig scherm
SP-partijvoorzitter Ron Meyer vertelt over een wisseltrofee die goed presterende afdelingen zullen krijgen. © Edwin van der Aa

Partijvoorzitter Ron Meyer refereerde tijdens de bijeenkomst op het hoofdkantoor in Amersfoort ook nog even aan het bericht gisteren op deze site dat de top van de SP zichzelf extra loonruimte cadeau heeft gedaan.  Hij noemde die berichtgeving 'tendentieus'. ,, Je mag het met ons oneens zijn, maar deze suggestie is lariekoek." Een afdelingsvoorzitter die vanuit het publiek sprak over 'kapitalistische media' kon op applaus van de andere toehoorders rekenen.

Afgevaardigden van de bijna 160 afdelingen van de SP door het hele land namen tijdens de partijraad ook een belangrijk voorstel aan om de afdrachtregeling op de schop te nemen. 

Zo krijgen raadsleden van middelgrote steden meer compensatie voor hun diensten en mogen Kamerleden en bestuurders voortaan zelf het belastingvoordeel houden dat ze halen uit hun afdracht aan de partijkas. Ook krijgen raadsleden die geld tekort komen door hun werkzaamheden voor de partij sneller extra geld en worden deze 'maatwerk'- bedragen hoger.