Volledig scherm
SP-partijvoorzitter Ron Meyer reageert op zijn herverkiezing. © ANP

Ron Meyer blijft voorzitter SP

PartijcongresRon Meyer is vanmorgen op het 23ste SP-congres door een duidelijke meerderheid van de leden herkozen als voorzitter van de Socialistische Partij.    

Voor het eerst mochten de leden van de SP direct het hoofdbestuur kiezen via hun afdelingen. Dat deden bijna 2500 leden. Ongeveer 80 procent gaf de kandidatuur van Meyer, die de enige kandidaat voor het voorzitterschap was, hun fiat.

Het congres bevestigde deze uitslag, waardoor er nu een bindend advies ligt aan de partijraad, het hoogste orgaan binnen de Socialistische Partij. Daarmee is Meyer vandaag feitelijk herkozen als voorzitter.

Topfuncties

Ook andere topfuncties werden verdeeld. Zo wordt Lieke Smits de opvolger van Hans van Heijningen, die twaalf jaar lang partijsecretaris was.

De verkiezing van de voorzitter was ditmaal minder omstreden dan eind 2015.  Toen had Meyer een tegenstander, Sharon Gesthuizen. Uiteindelijk werd hij destijds met bijna 60 procent van de stemmen verkozen.     

Volledig scherm
Emile Roemer neemt afscheid tijdens het 23ste landelijke partijcongres van de SP. © ANP

Meyer deed na zijn herverkiezing een speech om kritiek op het bestuur en de koers van de partij binnenskamers te houden en op te lossen. Al meermaals verschenen stukken in de media waarin kritische (ex-) SP'ers aan het woord kwamen. 

Op het congres werd ook officieel afscheid genomen van de inmiddels vertrokken partijleider Emile Roemer. Een duidelijk geëmotioneerde Roemer kreeg de hoogste onderscheiding van de partij opgespeld, de gouden tomaat, en kreeg samen met zijn vrouw een trip naar New York aangeboden.   

Volledig scherm
Ingang van Studio 21 in Hilversum waar de SP vandaag congres houdt. © Edwin van der Aa