Volledig scherm
Rokers in de rookruimte van een café in Heiloo. © ANP

Rookruimtes sneller in de ban, ook speeltuinen eerder rookvrij

Rookruimtes in openbare gebouwen, bij overheidsinstellingen en in het bedrijfsleven gaan sneller dicht dan eerder werd voorzien. Ook in geen enkele speeltuin mag binnenkort nog een sigaret worden opgestoken.  

In ministeries, scholen en ziekenhuizen moeten rookruimtes al in 2021 verdwijnen, wordt volgens meerdere Haagse bronnen morgen besloten in de wekelijkse ministerraad.  Eerder was het de bedoeling dat die tot 2022 open mochten blijven.

Rookruimtes bij bedrijven moeten nu uiterlijk in 2022 dicht. Eerder zou dat in 2023 gebeuren. Dit voornemen wordt nu ook wettelijk vastgelegd, vertelt een ingewijde. Eerst zou er alleen een afspraak over op papier worden gezet.  

Per direct verboden in de horeca

Eerder dit jaar oordeelde de Hoge Raad dat rookruimtes in de horeca per direct verboden werden. Vanwege die uitspraak gaan de rookruimtes in andere gebouwen nu ook versneld in de ban.  

Verder is het de bedoeling dat speeltuinen, net als de kinderboerderijen, al in 2020 geheel rookvrij zijn. Eerder was de doelstelling 2025. Nu geldt in bijna de helft van de speeltuinen al een ban. 

KinderboerderijenActief is daarnaast de samenwerking aangegaan met de mbo-raad, waardoor leerlingen vanuit het actieprogramma de Gezonde school stage kunnen lopen op rookvrije kinderboerderijen.