Volledig scherm
Onderdeel van de BUK raket die MH-17 neerhaalde © ANP

Rusland herhaalt: We zijn niet verantwoordelijk voor MH17

Rusland heeft vanmiddag opnieuw benadrukt niet verantwoordelijk te zijn voor het neerhalen van vlucht MH17. Het Kremlin zegt niet bij het onderzoekte zijn betrokken en heeft mede daardoor geen vertrouwen in de onderzoeksresultaten van het Joint Investigation Team (JIT).

Het Kremlin wijst de jongste beschuldigingen van Nederland dat wordt gesteund door Australië, volstrekt af. De twee landen hebben vandaag naar voren gebracht dat ze Rusland aansprakelijk stellen voor het neerhalen van de vlucht op 17 juli 2014. ,,Wij eisen dat Rusland zijn verantwoordelijkheid neemt en volledig meewerkt aan waarheidsvinding en gerechtigheid voor de slachtoffers van vlucht MH17 en hun nabestaanden'', zei minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken).

Onderzoekers van het JIT zeiden gisteren dat het bewezen is dat de Buk-raket waarmee vlucht MH17 uit de lucht werd geschoten, is afgevuurd uit een installatie die van het Russische leger. Bovendien zou zijn aangetoond dat de installatie van de 53e luchtafweerraketbrigade uit Koersk afkomstig was.

Persbureau Interfax berichtte vanmorgen dat op het Russische ministerie van Defensie is beklemtoond dat het nummer van de raket die volgens Nederlandse onderzoekers de vlucht neerhaalde, van een Oekraïense raket was. Dat projectiel was in 1986 in de Sovjet-Unie gemaakt en kwam later in handen van Oekraïense strijdkrachten.

Oude raketten

Bovendien zou de getoonde BUK-raketten van een type zijn  dat in Rusland sinds 2011 niet meer in gebruik is, aldus het ministerie. De luchtafweerraketten zijn in de Sovjet-Unie in 1986 gemaakt. Ze zijn zoals gebruikelijk na een periode van 25 jaar om veiligheidsredenen uit de roulatie genomen om vervangen te worden door modernere raketten of een meer geavanceerde luchtafweer.

Oekraïne heeft twintig buk-luchtafweersystemen, maar heeft sinds 1991 daar nooit meer nieuwe raketten voor verworven. Kiev verving ze dus niet, aldus het Russische ministerie. Rusland vraagt zich daarbij af waarom de onderzoekers van het JIT zo geheimzinnig doen over de vraag waar die raket is gevonden en van wie ze hem gekregen hebben. Het ministerie vermoedt dat de herkomst van 'het bewijsstuk' opzettelijk geheim wordt gehouden.