Volledig scherm
poetin © ap

Rusland noemt leugen Zijlstra ‘nepnieuws’

De Russische ambassade in Nederland heeft van zich laten horen na de bekentenis van minister Halbe Zijlstra dat hij het verhaal over de vermeende expansiedrift van Poetin nooit zelf heeft gehoord. Volgens een verklaring van de ambassade worden de ‘agressieve bedoelingen van Rusland aanhoudend gepropagandeerd in de Nederlandse publieke opinie’. ,,Dat is de hele reden achter dit verhaal over de vermeende ontmoeting tussen minister Zijlstra en president Poetin.”

De ambassade vindt dit aanmatigend, aangezien Rusland in Nederland vaak wordt gezien als bron van desinformatie. ,,De Nederlandse autoriteiten komen voortdurend met dergelijke ongegronde verklaringen.” 

De media krijgen ook een veeg uit de pan van de ambassade, omdat het verhaal van ‘iemand met oververhitte verbeelding’ werd verspreid. ,,Zonder dat daar enig bewijs voor nodig is. Is dat geen voorbeeld van nepnieuws gericht tegen ons land?”

De ambassade schrijft verder dat ze geen oordeel geven over Zijlstra’s leugen. Dat noemen zij een binnenlandse aangelegenheid.

  1. Wilders: De minister moet zich kapotschamen en opstappen, wegwezen!
    Aanslag Utrecht

    Wilders: De minister moet zich kapotscha­men en opstappen, wegwezen!

    Het kabinet zal ‘volle verantwoordelijkheid’ afleggen rond de aanslag gistermiddag in Utrecht, maar eerst moeten de politie en het Openbaar Ministerie (OM) ‘alle ruimte krijgen’ om onderzoek te doen. Dat zegde minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vanmiddag toe tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. PVV-leider Geert Wilders vroeg vanmiddag een debat aan, dat vandaag nog zou moeten plaatsvinden, maar vond geen Kamermeerderheid.