Volledig scherm
Rutger Ploum © ANP

Rutger Ploum nieuwe voorzitter CDA

Rutger Ploum (54) wordt de nieuwe voorzitter van het CDA. Niemand wil het tegen de huidige partijsecretaris opnemen, waardoor voor Ploum de weg vrij is om volgende maand op het partijcongres van de christendemocraten aan te treden.

Ploum, die een advocaten- en notarissenkantoor heeft in Rotterdam, was voorgedragen door het partijbestuur. De leden kregen drie weken de tijd om een ander voor te stellen, maar geen enkele kandidaat heeft zich gemeld.

Ploum volgt Ruth Peetoom op, die na twee termijnen afzwaait. Hij omschrijft zichzelf als een familiemens, die in zijn woonplaats Bergambacht als hockeycoach op het veld staat en schapen houdt.

Als voorzitter wil Ploum binnen het CDA ‘verdiepen,  vernieuwen en verbreden’. Naast inhoudelijke verdieping wil hij de partij vernieuwen door van het CDA ‘meer een beweging te maken’, waarbij regionale afdelingen meer ruimte krijgen om hun eigen kleur uit te dragen. 

Ploum is sinds zijn 15e actief binnen het CDA en heeft de partij naar eigen zeggen de afgelopen zes jaar ‘tot in de haarvaten’ leren kennen.

Eerder zei hij al dat hij het als zijn belangrijkste taak ziet dat er binnen de partij discussie moet worden gevoerd over de middel- en lange termijn. ,,Discussies over de koers moeten altijd worden gevoerd, ook al vinden sommige mensen dat lastig en vervelend.’’