Ruth Peetoom.
Volledig scherm
Ruth Peetoom. © RV

Ruth Peetoom zwaait af als CDA-voorzitter

Ruth Peetoom stopt als voorzitter van het CDA. Dat heeft ze vanmiddag meegedeeld op het partijcongres in Groningen. Peetoom was voorzitter sinds 2011.

Peetoom  is bezig aan haar tweede periode als voorzitter en mag zich zich volgens de statuten niet opnieuw verkiesbaar stellen. Wel maakt ze haar termijn af. In februari neemt ze afscheid. 

Volgens Peetoom is politiek 'zwaar werk en regeren een spijkerbed'. Desondanks zegt ze 'vrolijk afscheid’ te nemen. ,,Wij gaan er nog drie prachtige maanden van maken.”

Ruth Peetoom samen met Sybrand Buma.
Volledig scherm
Ruth Peetoom samen met Sybrand Buma. © ANP

Binnen en buiten het CDA genoot Peetoom de bijnaam ‘de rode dominee’, omdat zij tot de linkerflank wordt gerekend en jarenlang actief was als voorganger in de Utrechtse Jacobikerk. Bij haar aantreden trof ze een hevig verdeeld CDA aan, dat bijna in tweeën was gespleten door de deelname aan het kabinet-Rutte/Verhagen, waaraan gedoogsteun werd gegeven door de PVV. 

Onder haar voorzitterschap gaf Peetoom een inhoudelijke impuls door de lancering van het strategisch beraad, dat leidde tot herijking van aloude CDA-waarden als rentmeesterschap. 

Partijleider Sybrand Buma stelde in zijn speech dat Peetoom eraan heeft bijgedragen dat het CDA na de dramatisch verlopen verkiezingen in 2010 een partij werd zijn zelfvertrouwen terugvond. ,,We zijn een partij die weer vooruitkijkt en daar mag je heel erg trots op zijn.” 

  1. Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?
    PREMIUM
    Geldoorlog in Europa

    Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?

    De coronacrisis zet het debat over steun aan de (arme) zuidelijke eurolanden opnieuw op scherp. Alle aandacht in Europa gaat momenteel uit naar de ‘oorlog tegen het virus’. Maar tegelijk woedt er een andere, veel oudere, oorlog in Europa: wie draait op voor de kosten? Nog specifieker: zullen rijke landen als Duitsland en Nederland wederom de portemonnee moeten trekken om Italië, Spanje en Frankrijk er bovenop te helpen?