Volledig scherm
Archiefbeeld: De presentatie van het regeerakkoord gepresenteerd van Rutte 3. Beoogd premier Mark Rutte geeft een korte toelichting onder toeziend oog van de heren Buma, Pechtold en Segers. © Dijkstra bv

'Rutte-3 haalt klimaatdoelen bij lange na niet'

De plannen van het kabinet Rutte-3 zijn niet genoeg om de klimaatafspraken van Parijs te halen. Als er geen extra maatregelen komen, worden deze maar voor ongeveer de helft gehaald. 

Dat stelt het het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), de belangrijkste adviseur voor het kabinet over milieu en klimaat.

Om de doelen helemaal te halen moet het kabinet met het bedrijfsleven nog tot aanvullende afspraken komen, zegt het PBL in een gisteren verschenen rapport.

De maatregelen van het nieuwe kabinet leveren in 2030 een besparing op van 11 tot 26 megaton aan CO2, terwijl Nederland dan 41 megaton minder moet uitstoten. Dat doel komt voort uit het klimaatakkoord van Parijs, dat de internationale gemeenschap heeft gesloten om te voorkomen dat de aarde met meer dan 2 graden Celsius opwarmt.

Ook voor de doelen die het kabinet zich heeft gesteld voor 2020 is een stap extra nodig. Het PBL oppert de kilometerheffing voor vrachtwagens bijvoorbeeld snel in te voeren, zodat het klimaat daar al in 2020 van kan profiteren.

Greenpeace roept in reactie op het rapport Minister Eric Wiebes (Klimaat) op om de 'gaten te dichten' die er nu nog zijn.