Rutte baalt van snelheidsverlaging: ‘Dit is een rotmaatregel’

Premier Mark Rutte noemt de verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen ‘een rotmaatregel’, maar die is volgens hem nodig ‘om te voorkomen dat Nederland op slot gaat’ en banen verloren gaan. Het kabinet verlaagt de snelheidslimiet overdag naar 100 kilometer per uur.

Quote

Als mensen met de kerst thuiszit­ten omdat ik vast wil houden aan die 130, zou ik mijzelf niet in de spiegel kunnen aankijken

Premier Rutte

Tussen 19.00 uur en 06.00 uur blijft de snelheidslimiet zoals hij nu is. ,,Niemand vindt het leuk’’, zei Rutte, wiens VVD zich eerder juist inspande om de snelheidslimiet op te hogen tot 130.

Door de verlaging worden minder stikstofoxiden uitgestoten. Zo ontstaat weer ruimte voor onder meer de woningbouw en de aanleg van wegen. Met een noodwet voor projecten die met waterveiligheid te maken hebben, wil het kabinet ‘droge voeten’ garanderen.

,,Ik vind het verschrikkelijk als VVD’er. Maar banen gaan boven snelheid’’, zegt Rutte over de snelheidsverlaging. ,,Als mensen met de kerst thuiszitten omdat ik vast wil houden aan die 130, zou ik mijzelf niet in de spiegel kunnen aankijken.’’

Niet meer op de pof

Hij noemt de stikstofproblematiek ‘ingewikkeld en veelomvattend’ en benadrukt dat maatregelen juridisch houdbaar moeten zijn. ,,We kunnen niet meer op de pof leven.’’ Volgens Rutte heeft het kabinet ‘alles gedaan dat het moest doen’ en ging het niet sneller.

De verlaging van de maximumsnelheid is niet de enige maatregel in de strijd tegen de stikstofcrisis. We zetten het volledige pakket hier op een rij. 

Premier Rutte.
Volledig scherm
Premier Rutte. © ANP