Volledig scherm
Premier Mark Rutte © ANP

Rutte: betrokkenheid scholieren bij klimaatmars is fantastisch

Premier Mark Rutte vindt het fantastisch dat duizenden jongeren zich vandaag hebben aangesloten bij de klimaatmars in Den Haag. ,,Ik heb ze gezien, het waren er heel veel'', aldus de premier. ,,Ik vind het een belangrijk signaal dat jonge mensen zo betrokken zijn.’’

De scholieren - naar schatting zeker 10.000 - vinden dat de regering niet genoeg doet om klimaatverandering tegen te gaan, maar volgens Rutte is Nederland qua ambities al een koploper in Europa. ,,Geen kabinet waar dan ook in Europa heeft ambities zoals deze regering’’, stelt Rutte.

Maar, daarmee wil hij niet aan de scholieren meegeven dat ‘Nederland al genoeg doet’. ,,Dat vind ik een lullige reactie.’’ Volgens hem is de vraag hoe je de ‘energie van de jongeren kan gebruiken om de rest van Europa mee te krijgen in de Nederlandse ambities’.

Klimaatminister Eric Wiebes toonde zich begripvol maar ook streng. ,,Het is logisch dat de generatie die nog het langst zal leven op deze planeet, ook het luidst laat horen dat de generaties voor hen daar iets aan moeten doen. Tegelijkertijd heb ik er natuurlijk geen geheim van gemaakt dat ik vind dat demonstreren op zaterdag moet gebeuren en iedereen naar school moet.’’

Leerlingen uit het hele land reisden vanmorgen af naar Den Haag om te demonstreren voor een strenger klimaatbeleid. Er werden 3000 tot 5000 klimaatspijbelaars verwacht, maar verwacht wordt dat de uiteindelijke aantallen veel hoger liggen.

Volledig scherm
© MARTIJN BEEKMAN