Rutte breekt lans voor 'sleepwet' na geslaagde hackoperatie AIVD
VideoPremier Mark Rutte pleit er voor om inlichtingendiensten meer bevoegdheden te geven zodat ze meer mogelijkheden hebben om hackers op te sporen die achter cyberaanvallen zitten. Hij brak tijdens zijn persconferentie een lans voor de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv).
Hij wilde niets zeggen over de operatie zelf. In algemene zin wilde hij wel kwijt dat de nieuwe wet de diensten de mogelijkheid geeft om patronen te herkennen en niet alleen individuele aanvallen. Dat is volgens hem belangrijk voor de opsporing. ,,En daarvoor heb je de nieuwe Wiv nodig'', aldus Rutte.
Uit onderzoek van Nieuwsuur en de Volkskrant blijkt dat de Nederlandse inlichtingendiensten cruciale informatie van een Russische hackgroep hebben onderschept.
Ollongren
Hij zegt net als Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) ,,trots'' te zijn op de AIVD en MIVD. Rutte wijst erop dat diensten van andere landen al ruimere bevoegdheden hebben. Over de nieuwe wet wordt in maart een raadgevend referendum gehouden.
Over betrokkenheid van de AIVD en MIVD bij een FBI-onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 willen Rutten en Ollongren echter niets kwijt. ,,Over wat kranten vandaag melden kan ik niets zeggen," aldus de bewindsvrouw vanmorgen. Hoewel Ollongren hier niet op wil ingaan, wijst ze wel op jaarverslagen van de AIVD, waarin wordt gewezen op het gevaar van digitale spionage.
Ollongren wilde ook geen verband leggen tussen het nieuws over de Nederlandse veiligheidsdiensten en het referendum dat op 21 maart wordt gehouden over de 'sleepwet'. Die moet veiligheidsdiensten ruimere mogelijkheden bieden digitale informatie te onderscheppen. Tegenstanders vrezen voor een aantasting van de privacy.
Bewijs
Een hacker van de AIVD blijkt in 2014 in een computernetwerk van een universitair gebouw naast het Rode Plein in Moskou te zijn binnengedrongen. Een jaar later ziet de AIVD hoe Russische hackers vanuit die ruimte de aanval inzetten op de Democratische Partij in de Verenigde Staten. Zes bronnen zouden aan Volkskrant en Nieuwsuur bevestigd hebben 'cruciaal bewijs' te hebben voor de Russische betrokkenheid bij de hack van de Democratische Partij.
De informatie leidt uiteindelijk tot een FBI-onderzoek naar mogelijk Russische inmenging. Eerder gaven meerdere Amerikaanse inlichtingendiensten aan dat het Kremlin achter de aanval op de Democratische Partij zat. Het werk van de AIVD ligt aan de grondslag van die stelling.
Reactie Kremlin
Het Kremlin is niet te spreken over berichtgeving over de vermeende Russische betrokkenheid bij cyberaanvallen in de Verenigde Staten. Een woordvoerder van het Kremlin zei volgens persbureau TASS dat Nederlandse media zo de ,,anti-Russische hysterie'' in de Verenigde Staten voeden.
Kremlin-woordvoerder Peskov benadrukte dat de Nederlandse inlichtingendiensten dat formeel niet hebben bevestigd. Hij trok volgens TASS de betrouwbaarheid van Nederlandse media in twijfel. De zegsman wilde verder niets kwijt over de kwestie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met podcast
Strafzaak Haagse corruptieaffaire van start: De Mos en co opereerden ‘op slinkse wijze’, stelt het OM
In de rechtbank van Rotterdam start maandag de strafzaak tegen de Haagse oud-wethouder Richard de Mos en zeven medeverdachten. Ze worden beticht van corruptie en omkoping. Wat kunnen we verwachten? Vier vragen. -
Kabinet wist al weken dat Brussel ‘overgangsjaar’ voor mestregels niet zou accepteren
Het kabinet wist al weken dat de kans groot was dat Nederland van Europa geen uitzonderingen meer zou krijgen voor het uitrijden van mest. In een brief, die in handen is van de NOS, waarschuwt Eurocommissaris Virginijus Sinkevicius half december al dat Nederland te optimistisch is. -
PREMIUM6
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Kabinet passeert zorgwaakhond en wil vaart maken met clustering kinderhartchirurgie
De Nederlandse ziekenhuizen moeten alsnog snel twee locaties aanwijzen waar kinderen met aangeboren hartafwijkingen geopereerd kunnen worden. Nu is de kinderhartchirurgie nog verspreid over vijf ziekenhuizen, maar dat is te veel en dus slecht voor de kwaliteit van deze zorg. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.
-
Met video
Advies na gewiste sms'jes Rutte: Gooi berichten niet weg, maar sla ze op
Ministers en andere strategische besluitvormers moeten al hun werkgerelateerde chatberichten structureel en geautomatiseerd laten bewaren. Het berichtenverkeer van sleutelfunctionarissen, die impact hebben op de samenleving, moet vanaf 2024 blijvend worden bewaard. -
-
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Rutte en z’n ploeg gaan naar Davos, complotsfeer of niet
Het kabinet reist deze week ‘gewoon’ weer af naar Davos, waar het World Economic Forum samenkomt. En negeert daarmee de angst van complotdenkers die er een wereldwijde schaduw-regering in zien.